Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.


   <a href=Sångsvanen hör till de arter som kraftigt återhämtat sig. Bild: Janerik Henriksson/TT">
Sångsvanen hör till de arter som kraftigt återhämtat sig. Bild: Janerik Henriksson/TT

Håkan Boström: Miljön bör inte bara vara en fråga för dysterkvistar

Den som är ute i naturen så här års slås av hur det sjuder av liv i skog och mark. Den svenska naturen är faktiskt på många sätt vid bättre hälsa än på länge. Något vi har anledning att glädjas åt.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Klimathotet har de senaste åren dominerat miljörapporteringen till den grad att det kan framstå som om allt är nattsvart i naturen. Den som ger sig ut i markerna, bland skogar, berg och sjöar den här tiden på året slås dock av allt det liv som liksom sjuder i naturen så här veckorna innan midsommar. Antalet skogsfåglar har exempelvis ökat med över tio procent på tjugo år, eller med åtta miljoner individer. Fältharar och rådjur blir en allt vanligare syn, även inne i städerna.

Positiva miljönyheter har en tendens att inte bli några nyheter alls. Men den som minns 1980-talets sotiga fasader och intensiva debatter om skogsdöd och försurade sjöar inser att mycket har gått åt rätt håll sedan dess. De miljöskadliga utsläppen har minskat markant och jordbruket har anpassat sig till mer hållbara metoder, även om vissa fåglar drabbas av att många mindre jordbruk i glesbygd lagts ned.

I en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU 15/11 2018) beskrivs hur den intensiva mediala debatten om skogsdöden på 1980-talet bidrog till en mängd åtgärder i Sverige, trots att farhågorna med facit i hand var kraftigt överdrivna för svensk del och ofta saknade belägg. Miljöfrågor är ofta ytterst komplexa och samband omstridda. Det kan till och med vara svårt att beräkna storleken på populationen för enskilda arter.

Efterfrågan på hotbilder är inom miljöområdet, liksom inom all annan nyhetsrapportering hög, för att inte säga väldigt hög. Men det ger lätt en skev bild av verkligheten. Vi glömmer lätt bort vilken fantastisk natur Sverige har, en natur som på många sätt är friskare än för ett par decennier sedan. Kanske beror det på att allt färre av oss har en vardaglig kontakt med naturen. Kanske beror det på att den naturvetenskapliga kunskapen är så svår att popularisera på ett icke-förenklat sätt.

Uppmärksammandet av enskilda miljöproblem – som klimathotet – bör inte hindra oss från att faktiskt inse det konstruktiva och positiva som skett i svensk naturvård. Varför inte fira nationaldagen i det svenskaste som finns – den svenska naturen!

LÄS MER: Skogen kan rädda oss