Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Peter Hjörne: Mer hjälp kommer att behövas!

Regeringen har gått i rätt riktning med den ekonomiska stödpolitiken. Men mycket tyder på att vi varken sett slutet av den ekonomiska krisen eller de nödvändiga räddningspaketen.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I många avseenden har regeringen hanterat coronatragedin väl. Stora ekonomiska stödpaket har lanserats. Statsministern och andra ministrar har uppträtt konsekvent, lugnt och med auktoritet. För detta har Socialdemokraterna belönats med rejält ökande opinionsstöd och Stefan Löfven med höga förtroendesiffror.

Visserligen kan regeringschefer i andra länder glädja sig åt ännu högre förtroendesiffror, och regeringspartier brukar få ökat stöd i kristider men faktum kvarstår - Stefan Löfven och socialdemokraterna har medvind i opinionen just nu. Om den gynnsamma vinden kvarstår efter krisen återstår att se och beror givetvis på hur svenskarna bedömer att smittskyddsstrategin lyckats och hur väl regeringen klarat krisen ekonomiskt.

Den borgfred som har rått i politiken, där man ömsesidigt betygat varandra sin respekt för gott och konstruktivt samarbete, är nog inte över men oenigheten har varit tydlig i en mycket viktig fråga.

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna men också samarbetspartierna Centern och Liberalerna har under en tid pressat regeringen att skyndsamt införa ett direktstöd till de företag som drabbats av coronakrisen. Centern och Liberalerna har velat att Sverige gör som Danmark och Norge, som ger direktstöd för täckning av fasta kostnader till företag som tappat 40 respektive 30 procent av omsättningen.

I veckan föreslog Sverigedemokraterna direktstöd till företag på 100 miljarder kronor. De ville dessutom slopa arbetsgivaravgiften helt under coronakrisen. Också Kristdemokraternas ville satsa stort - över 100 miljarder för att rädda företag och jobb.

I Moderaternas vårbudget, som också lades fram i veckan, ville man se slopade arbetsgivaravgifter, korttidspermitteringar på heltid och stöd för att täcka fasta kostnader till företag som förlorat stora delar av sina intäkter. Kostnaden för allt detta beräknades till 100 miljarder per månad.

Det fanns alltså en riksdagsmajoritet för ett stort, snabbt direktstöd till företagen. Men både M och C ville göra upp inom ramen för budgetsamarbetet med S och MP. Samtalen uppgavs gå trögt och otåligheten växte.

– Det här kan inte vänta. Vi har bara dagar på oss. Inte veckor, inte månader, sa Liberalernas Nyamko Sabuni i förra veckan.

Företag blödde och gick under, anställda blev arbetslösa, företagares livsverk gick i kras. Men stödet dröjde. Finansministern ville ha krut kvar om krisen drar ut på tiden.

– Vi har ett särskilt ansvar att se till att det finns pengar kvar om det blir ett mer utdraget krisförlopp, för att kunna återstarta ekonomin. Det är i slutänden regeringen som är ansvarig för att vi har möjlighet att betala ut barnbidragen också i december, sa Magdalena Andersson i samband med att hon presenterade vårbudgeten för två veckor sedan.

Det är en lovvärd hållning men det är faktiskt skatter från anställda och företag som gör det möjligt för regeringen att betala ut barnbidragen också på sikt.

Men så i torsdags, mitt i skrivande stund, kom beskedet att det samlade trycket på regeringen hade gett resultat. Regeringen och samarbetspartierna presenterade då ett så kallat omställningsstöd för företag, kostnadsberäknat till 39 miljarder kronor.

Företag som omsätter mer än 250 000 kronor och förlorat 30 procent eller mer av sin omsättning under mars och april, jämfört med samma period förra året, kan få stöd för att täcka fasta kostnader. Stödet är utformat så att de företag som drabbas mest också får mest stöd. Maximalt kan varje företag få 150 miljoner kronor i direktstöd. Uppskattningsvis berörs 180 000 företag, idrottsföreningar och ideella organisationer av det nya paketet.

De ekonomisk-politiska talespersonerna för januaripartierna Per Bolund, Mats Persson, Emil Källström och Magdalena Persson, som deltog i pressträffen använde alla ord som "väldigt, väldigt träffsäkert", "oerhört kraftfullt" och "träffsäkert och rättssäkert".

Utan tvekan är det bra att Liberalerna och Centern lyckats få med sig regeringen, om än sent, på ett omfattande direktstöd till de blödande företagen. Därmed kan arbetstillfällen räddas.

– Det är bra att det kom, vi har krävt det under en månads tid och det har funnits en majoritet för det i riksdagen.

Företagen skall känna att staten och politiken finns vid deras sida när det går åt helvete, sa moderatledaren Ulf Kristersson i en kommentar till det nya stödförslaget.

Huruvida det nya direktstödet är tillräckligt eller inte beror givetvis på hur långvarig coronakrisen och dess restriktioner blir, inte bara i Sverige utan i resten av världen.

Magdalena Andersson sa vid torsdagens presskonferens att det är viktigt att det handlar om just ett omställningsstöd. Nu ges företagen möjlighet överleva och ställa om verksamheten till de nya förutsättningar som en utdragen smittperiod orsakar, menade finansministern.

Men hur man skall ställa om sin verksamhet och sina fasta kostnader från nu och ett antal månader framåt är svårt att se. Det är därför ingen vågad gissning att det kommer att bli nödvändigt med nya stödpaket.

– Signalen måste vara tydlig, vi är i det här tillsammans. Det kommer att komma ljusare tider och hjälpen finns, hjälpen är på väg. Vi skall göra det vi kan för att säkra svenska jobb och företag så att vi kan klara en omställning och en nystart efter bästa möjliga förutsättningar, sa Emil Källström, Centerns ekonomisk-politiska talesperson.

Det låter som om ny "hjälp kan vara på väg" - om det behövs. Det vill nog till om "bästa möjliga förutsättningar" skall ges. Dessutom behöver hela Sverige en framtidskommission! Men det är en annan historia.