Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Max Sjöberg: Mer frihet åt krögarna!

Färre regleringar kring serveringstillståndet ge mer frihet till krögarna, större valmöjligheter för göteborgarna och troligtvis en rikare variation i utbudet av barer och klubbar i staden. Vad sägs om en mojito-foodtruck i Slottsskogen eller mimosa som alternativ på frukostbuffén?
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

När sommaren kommer till Göteborg är det många som uppskattar att sitta på en uteservering och njuta av en öl. Det finns få tillfällen när livet känns så okomplicerat som när man sitter i eftermiddagssolen med sina vänner, pratar om resultatet i den senaste matchen och tittar på folk som går förbi.

Lika okomplicerad är tyvärr inte tillvaron för krögarna som styrs hårt av lagar och kommunpolitiker. Givetvis ska den som driver en krog se till att gästerna är myndiga, inte blir för berusade och inte slåss med varandra men hur de i övrigt väljer att utforma sin verksamhet borde vara upp till dem och inte regleras i onödan. 

Exempelvis fastslås det i alkohollagen att man för att få utskänkningstillstånd måste ha ett eget kök och servera ”ett varierat utbud av maträtter” fram till klockan 23. Även för tillfälliga serveringstillstånd krävs att tillredd mat kan serveras. Ett till synes onödigt, och för många krögare dyrt, krav. De gäster som blir hungriga har alla möjligheter i världen att gå till ett annat ställe och vill en entusiast öppna en vinbar för att bara servera vin så borde det givetvis vara tillåtet.

Även lokalernas utformning omgärdas av en mängd regler och krav. Själva baren får inte vara för mycket i centrum eller ta upp en för stor del av området. I Göteborg uppges i riktlinjerna för alkoholtillstånd att hälften av ytan måste vara möblerad med bord och stolar. Det finns också krogar där vakterna uppmanar besökarna att svepa sin öl innan de går upp på övervåningen eftersom utskänkningstillstånd inte går att få för själva trappan. Regler som kan krångla till det för många men nog knappast har någon folkhälsofrämjande effekt.

Inte heller öppettiderna är något som utskänkarna själva kan bestämma fritt. Servering innan klockan 11 på förmiddagen och efter klockan 01 kräver kommunens medgivande. Det innebar avslag för det hotell i Kronoberg som ville ha möjlighet att servera champagne till frukosten eftersom många av deras gäster var där för att fira något högtidligt. Det innebar också att de rödgröna i Göteborg på ett kuppartat sätt kunde rösta igenom att krogarna måste stänga senast klockan 03 på fredagar (Accent 5/10 2012). 

En motion om att förlänga öppettiden till 05 igen har lämnats in till kommunfullmäktige av Liberalerna och förslaget har åtminstone inte helt avvisats av Socialdemokraterna. Om det blir verklighet är det ett steg i helt rätt riktning. En konsekvens av 03-stängningarna blev att svartklubbarna ökade då det visade sig att många göteborgare ville fortsätta festen oavsett vad politikerna tyckte. Rimligen borde de få möjlighet att göra det så länge det finns klubbägare som vill hålla öppet.

Det går förstås att invända att detta är frågor av bagatellartad karaktär och att det finns viktigare saker att ta itu med. Det stämmer nog. Å andra sidan skulle färre regleringar kring serveringstillståndet ge mer frihet till krögarna, större valmöjligheter för göteborgarna och troligtvis en rikare variation i utbudet av barer och klubbar i staden. Vad sägs om en mojito-foodtruck i Slottsskogen eller mimosa som alternativ på frukostbuffén? Det vore inte fy skam.