Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aleksandra Boscanin: Medborgarna förtjänar svar

Om vi inte får veta hur landets företrädare agerar, hur ska vi då kunna ställa dem till svars? I en demokrati måste medborgarna kunna förvänta sig öppenhet från politiska makthavare.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Säg “Saudiarabien” och många får associationer antingen till olja eller till kvinnoförtryck. Med könsapartheid, kraftigt begränsad rörelsefrihet för kvinnor och tvång på täckande klädsel har landet blivit känt som ett av världens sämsta länder att vara kvinna i. Att Saudiarabien nu valts in i FN:s kvinnokommission med 47 röster av 54 – och därmed får vara med och utveckla organisationens jämställdhetsarbete – är en skymf mot alla de kvinnor som lever under detta förtryck.

Ännu vet vi inte hur Sverige röstade eftersom Utrikesdepartementet vägrar att svara på den frågan med hänvisning till utrikessekretess. Utrikesminister Margot Wallström (S) har i en kommentar på sin Facebook-sida skrivit att hon inte kan offentliggöra hur Sverige har röstat i en sluten omröstning. Något som enligt experter inte stämmer.

Enligt Hillel Neuer, verkställande direktör för organisationen UN Watch som granskar FN:s arbete, står det Sverige fritt att berätta hur man röstade: ”FN lägger ingen munkavle på Sverige, det är helt och hållet upp till den svenska regeringen att berätta för sina medborgare hur man röstade. FN kommer inte att straffa Sverige för att man avslöjar det.” (DN 25/4). 

De borgerliga partierna har krävt svar om omröstningen, något Wallström lovat att de ska få under nästa utrikesnämnd. Informationen ska dock lämnas under sekretess, vilket gör det svårt för oppositionen att öppet kunna kritisera en eventuell ja-röst.

Oavsett hur Sverige röstade är bristen på transparens problematisk. Om vi inte får veta hur landets företrädare agerar, hur ska vi då kunna ställa dem till svars? I en demokrati måste medborgarna kunna förvänta sig öppenhet från politiska makthavare. De som önskar svar får nu i stället hoppas på att uppgifterna ska läcka ut i media. Det är sådant som skapar misstro och förakt mot det så kallade ”etablissemanget”. 

Till följd av att regeringen inte svarar på frågan ligger det nära till hands att göra antagandet att Sverige röstade ja. Följande kommentar från jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) pekar också i den riktningen: ”FN är en organisation som består av medlemsstater, där alla har lika rätt att delta i organisationens arbete.” (DN 25/4). 

FN arbetar dock inte enligt den gamla socialdemokratiska devisen om att ”alla ska med”. Det är därför som olika nationer väljs in i olika råd och kommissioner genom omröstningar. Om det är så att Sverige röstat för Saudiarabien är det förkastligt. Extra illa blir det i ljuset av den höga svansföring som den svenska regeringen haft när det kommer till just jämställdhet. Man kan inte göra anspråk på att vara världens första feministiska regering och samtidigt rösta in Saudiarabien i en kvinnokommission. Än så länge går det bara att spekulera, men att korten inte läggs på bordet är illa nog.