STOCKHOLM 20181210
Annie Lööf (C) meddelade under måndagen att hon kommer rösta nej till Stefan Löfven som statsminister den här veckan.
STOCKHOLM 20181210 Annie Lööf (C) meddelade under måndagen att hon kommer rösta nej till Stefan Löfven som statsminister den här veckan. Bild: Claudio Bresciani/TT

Med C mot nyval

Centern fortsätter låtsas som att V och SD inte existerar. En hållning som med en atlantångares precision driver landet mot nyval.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Annie Lööf fick inte med sig sitt parti på att samarbeta med S. Enligt centralt placerade källor fanns en uppgörelse. Men nu blir det nej till Löfven på torsdag. Annie Lööf förklarade på en presskonferens under måndagen att Socialdemokraterna inte varit tillräckligt konkreta i sina utfästelser till Centerpartiet.

Beskedet från C har väckt hoppet till liv om att Ulf Kristersson ändå har en chans att bli statsminister. Och visst. Hade Lööfs och Löfvens överenskommelse gått igenom så hade Kristersson varit borträknad. Nu har Kristersson åtminstone en teoretisk chans att komma tillbaka.

Samtidigt upprepade Annie Lööf att Centerns hållning är att SD och Vänsterpartiet ska hållas borta från inflytande över regeringsbildningen. Det är i grunden här problemet ligger. Om man ska utgå från vad Lööf säger så borde S helt enkelt ignorera att V faktiskt måste släppa fram en mittenregering. Åtminstone försökte hon framställa det som att förhandlingarna strandat på att S tagit hänsyn till V:s krav. Möjligen är det sant att S kan köra över V och att V har en dålig förhandlingsposition. Men själva utgångspunkten, att V:s och SD:s röster inte finns motsvarar inte de verkliga maktförhållandena i riksdagen.

ANNONS

Om inte Centern ändrar sin position, och lite tyder på det, så kommer partiet även rösta nej till Ulf Kristersson om han går fram på samma premisser som sist. Åttaprocentspartiet Centern försöker istället att driva de stora partierna till valet mellan ett S/M-samarbete eller nyval. Men både S och M vet att de har mycket att förlora på det. Inte minst Moderaterna, som genom det faktum att M och KD tillsammans med SD är större än de rödgröna, har en stark ställning i riksdagen.

Det är detta förhållande som även gör att Moderaterna och Kristdemokraterna med stor sannolikhet kan få igenom sitt budgetförslag i riksdagen på onsdag. Förslaget innehåller förutom skattesänkningar på 20 miljarder – nya jobbskatteavdrag, sänkta marginalskatter, sänkt pensionärsskatt – även satsningar på äldrevården, sjukvården och polisen.

Men det är ännu osäkert om högerbudgeten går igenom. De tre rödgröna partierna kommer rösta på regeringens övergångsbudget. Centern lägger i praktiken ned sina röster genom att rösta på sin egen. Avgörandet ligger hos Liberalerna, som under måndagen gav motstridiga besked i frågan. Partiets ekonomisk-politiske talesperson, Mats Persson, menade att L kommer följa Centerns väg – vilket innebär att M/KD-budgeten vinner i slutvoteringen. Jan Björklund var dock bara någon timme senare ute och dementerade det. L fattar beslutet först på tisdag, när partirådet inkallats.

ANNONS

Slitningarna i mittenpartierna är med andra ord fortsatt stora. Skulle M/KD-budgeten gå igenom kan det se ut som att Kristerssons chanser ökar. Men det är på marginalen. Avgörandet ligger fortfarande hos Centern. Partiet har målat in sig i ett hörn. Något S/M-samarbete lär det inte bli och nästa gång mittenpartierna ska ta ställning till Löfven är deras förhandlingsposition sämre. Då återstår bara nyval.

ANNONS