Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Maria Haldesten: Umgänge är farligast

Vilka åtgärder bör vi då ta till, när vetenskapliga bevis tycks finnas på att djävulen flyttat från våldsvideos till dataspel, frågar GP:s Maria Haldesten i sin krönika.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Jag vill tacka riksdagen för att den körde över frihetskämpen Hadar Cars (FP). Annars hade jag kanske, i känsliga ungdomsår lurats att se Motorsågsmassakern. Och då hade jag löpt risk att blivit spritt språngande galen. Åtminstone enligt dåtidens politiska majoritet.

I dag är det snarare dåtidens beslutfattare, inte videokonsumenterna, som betraktas som stolliga.

Men skrapar vi lite på ytan står de där stollarna kanske oss närmare än vi tror. Efter att det blev känt att den norske massmördaren roat och ”tränat” sig med våldsamma dataspel kastade sig Vetenskapsradion raskt in i den heta debatten om farliga dataspel.

Predrag Petrovic, hjärnforskare vid Karolinska, säger i ett radioinslag att det finns övertygande bevis för att våldsamma spel kan stimulera aggressivitet och göra att empatiförmågan trubbas av.

Vilka åtgärder bör vi då ta till, när vetenskapliga bevis tycks finnas på att djävulen flyttat från våldsvideos till dataspel?

Ranka dem för att sedan börja radera?

Det blir en diger uppgift. Dataspel (och tv-spel ) används till så mycket. Min son har såväl pang-pang spel med Pokemon som stavningsspel med en kul kanin. Blivande kirurger tränar med dataspel. Läkare utan gränser har ett opinionsbildande spel som heter ”Krig i Skandinavien”.

Utvecklingen har heller inte undgått svenska försvaret, som länge har jobbat med dataspel i utbildningssyfte.

– Militärer har alltid ägnat sig åt krigsspel. I antiken användes brädspel, romarna var först med sandlådan, sade Anders Frank i en intervju i tidningen Framsyn 2003.

Aha! Den som vet hur barn beter sig i sandlådan fattar ju genast galoppen. Bara att gå hem och gömma fyraåringens spann och spade alltså.

Eller? Nja, utmaningen för en förälder är väl snarare att balansera mellan att ge barnen frihet att leka själva och att vara hyfsat närvarande i alla sorters leksituationer.

I enstaka fall kan säkerligen en psykiskt instabil person, ung som gammal, påverkas av ett våldsamt spel – på samma sätt som han eller hon kan triggas på ett negativt sätt av en bok, en film eller för mycket alkohol.

Allra farligaste påverkansformen torde dock vara mänskligt umgänge. Inget sporrar en extremist som en annan extremist. Med det sagt, glöm radergummit!