Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Maria Haldesten: Ohly hot mot vårdval

Patientnöjdheten är oviktig. När en rikspolitiker skall debattera regionalpolitik gäller partiprincipen: privatvård är dålig, skriver Maria Haldesten om måndagens valduell.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Var Angered ligger vet Lars Ohly (V) kanske. Men Angereds Läkarhus eller Friskväderstorgets vårdcentral? Dit hittar han nog inte, än mindre vet han vilka människor som dagligen får hjälp där. Ändå står Vänsterledaren på Harry Hjörnes plats och säger att dessa vårdinrättningar är exempel på ett dåligt sätt att organisera sjukvård.

Vårdcentraler, vars praktiska verksamhet hyllas av såväl brukarna som motdebattören Johnny Magnusson (M), får underbetyg av Ohly för att han av princip tycker att privat vård är fel.

För att understryka detta påstår Lars Ohly att vårdvalet medfört att vi skickar skattemedel till bolag med skumma adresser i skatteparadis. Detta trots att många privata vårdcentraler i regionen är medarbetarägda. Men så kan det bli när rikspolitiker med brist på lokalkännedom skall debattera i en regionvalrörelse – det haltar lite.

Av liknande skäl får Johnny Magnusson (bild) förklara för Lars Ohly att man inte enkelt kan jämföra kollektivtrafikutnyttjandet mellan två städer med såolika förutsättningar som Stockholm och Göteborg. Tillgänglighet och framkomlighet påverkas av tillgången på spår, det går snabbare och smidigare att pendla till jobbet när det finns tunnelbana.

Därför, markerar Johnny Magnusson, vill Moderaterna hellre satsa på att bygga ut kollektivtrafiken än göra det billigare att åka långt med den.

Fler tåg eller billigare tågresor? Mer mångfald eller mer enfald i vården?

Gårdagens valduell mellan två partier som båda befann sig i opposition för ett år sedan gjorde både alternativen och den politiska lägesförändringen tydligare. Mycket står på spel om två veckor. Men skall väljarna inse det behövs politiker som inte verkar fullt så avslagna efter helgen.