Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Maria Haldesten: Godkänt läxförhör

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Hon pluggade detaljer in i det sista. Det avslöjade Annie Lööf på twitter. Och tentamenspressen infann sig direkt. Hur många jobb försvinner i finanssektorn med era riktade arbetsgivaravgiftshöjningar? frågade programledarna envist. Och Annie Lööf tvingades erkänna att hon inte vet.

Vanskligt kan det förstås också vara att sia om exakt hur många jobb som kan skapas för unga genom att i gengäld sänka arbetsgivaravgifterna för just dem. Men precis som Annie Lööf påpekade är en av politikens viktigaste utmaningar att förhindra att vissa hamnar i ett utanförskap från start. Därför gör alliansen kloka avvägningar med sina föreslagna förändringar av arbetsgivaravgifterna.

Att man är uppvuxen på landet behöver inte betyda att man kan allt om koraser eller komagar. Det visade Annie Lööf när hon misslyckades med faktakollen. Men det behöver faktiskt inte heller betyda att man kör en gammal bil till en gammal fabrik. Ändå var det den sortens fördomar som flera programledarkommentarer kretsade kring.

Era skatteförslag innebär ju att det är dyrare att ha gamla bilar och det drabbar ju folk på landsbygden, gick resonemanget. Och visst, det finns kanske fler SUV:ar per m2 i vissa storstadsförorter än på landet. Men att utgå från att befolkningen där är homogen är ett misstag. Där finns bönder som strävat i generationer, men också medelålders gröna vågare som utnyttjar den nya tidens tekniska möjligheter att jobba på distans. Macken har kanske lagt ned, men samtidigt har landsbygdens villkor förbättrats på andra sätt. Annie Lööf exemplifierade med bredbandsutbyggnaden. Den och de infrastruktursatsningar som bär Centerprägel gör att det blir lättare att leva och jobba på landet.

Helt lätt för det partiet som vill sälja in sig som landsbygdspartiet är det dock inte. Annie Lööf fick efter debatten kritik för att ha gett ett försiktigt intryck, att ha hänvisat till pågående utredningar snarare än att ge klara svar. En miss? Det kan ge osäkert intryck. Men en del väljare kanske finner det befriande med politiker som faktiskt låter vänta ut utredningar och förmår lyssna till remissvar.