Maria Haldesten: Billigare och bättre skola

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Tvångsplaceringstiden är, tack och lov, ett minne blott. I dag kan elever och föräldrar välja skola efter barnets och familjens behov – än så länge vill säga. För vem vet vad som händer efter ett maktskifte? Inom socialdemokraterna rasar en intern strid om vinster, och vinsthatet får bränsle från LO.

Att Dan Andersson lämnat posten som LO:s chefsekonom hindrar honom inte från att elda på mot valfrihet. I en ny bok med den förföriska titeln ”Tillsammans i lust och blomstring” drämmer han näven i köksbordet. Han hävdar att när beslut, om exempelvis barnens skolgång, fattas vid det bordet ökar samhället kostnader.

ANNONS

Tur då att det finns nationalekonomer som kan ge en trovärdig motbild och dessutom har bra på fötterna.

”Vi finner att genomsnittsresultatet förbättras i kommuner med högre friskoleandel. Effekten sker inte till priset av högra kostnader. Med andra ord verkar skolornas produktivitet ha ökat”. Så skriver Anders Böhlmark och Mikael Lindahl, verksamma vid Stockholms respektive Uppsala universitet. Slutsatserna av deras omfattande studie presenterades i förra veckan i en klargörande analys från Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS.

Forskarna konstaterar att de inte kunnat finna något stöd för uppfattningen att ökningen av andelen friskolor skulle förklara Sveriges relativa nedgång i provresultat från internationella tester. Istället konstaterar de att resultaten i deras studie ”ger anledning att vara optimistisk vad gäller det svenska friskolesystemet”.

Här i Göteborg motarbetas dock friskoleutvecklingen. Bolag som velat starta friskolor i Göteborg har fått tummen ned av kommunledningen då de inte lovat att vinsten stannar kvar i verksamheten. Visserligen är det, än så länge, så att Skolverket har sista ordet. Men Anneli Hulthén förklarade kommunens beslut i en radiointervju i våras:

– Vi kan åtminstone markera vad vi tycker. Skattemedlen till skolan ska användas i skolan i första hand, sade hon.

Anneli Hulthén vill att lagen ändras så att kommuner kan bestämma om vinstsyfte ska tillåtas i skolor. Ett mål som rönt uppskattning inom (S), men också sågats rejält.

ANNONS

– Ytterst ogenomtänkt! Det går inte att kasta ut vinstintressena utan att i praktiken stoppa alla inslag av privata företag i skattefinansierad verksamhet, röt Kjell Olof Feldt i Dagens Samhälle.

Och det går inte att kasta ut elever från skolor de valt utan att väcka både ilska och förtvivlan. Hoppas Hulthén aldrig få chansen!

ANNONS