Malin Lernfelt: Skönhetshets går för långt

60-åringar som försöker hålla fast ungdomen med hjälp av botox och ansiktslyft ser mest ut som ledsna clowner, skriver GP:s Malin Lernfelt
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Som liberal anser jag i grunden att människor skall ha rätt att göra vad de vill med sina kroppar. Ändå kan jag inte låta bli att sörja över det faktum att så många kvinnor – såväl yngre som äldre – känner behov av att ta till drastiska metoder för att försöka nå upp till orealistiska skönhetsideal vilka i många fall härstammar från porrindustrin. (Lika sorgligt är det naturligtvis när män känner behov av att lägga sig under kniven för att känna sig värdefulla. Men av någon anledning anser sig en långt mindre del av den manliga befolkningen ha sådana behov.)

För närvarande går en serie med namnet Skönhetsbubblan i SVT. I första avsnittet skildrades hur unga kvinnor är beredda att lägga ut tiotusentals kronor på olika skönhetsingrepp och hur den senaste ”trenden” är kosmetisk intimkirurgi. I klarspråk handlar det om att stympa blygdläpparna på fullt fungerande snippor för att det skulle vara ”snyggare” att se ut som många prepubertala flickor gör mellan benen. Något kan försämra känseln i underlivet.

I det andra avsnittet som gick i går kväll låg fokus på så kallade ”Mummy makovers”. Plastikoperationer som syftar till att återställa kvinnors kroppar efter graviditet. I programmet talas om att man ”offrar” sig när man får barn. Jag har svårt att förstå sådana resonemang. Visst, barnafödande förändrar kroppen, men det är en del av livet. Att skinnet på magen är lösare än innan graviditeten eller att brösten inte ser ut som på en 15-åring bör rimligtvis inte upplevas som en katastrof för en vuxen kvinna. Det viktiga borde vara att kroppen fungerar. Att den är stark och frisk.

Men så är det inte för alla dem som känner sig manade att utsätta sig för icke medicinskt motiverade operationer eller spruta in främmande vätskor. De är i stället villiga att ta relativt stora risker i skönhetens namn. Trots att det bevisligen kan gå riktigt snett.

I grunden handlar det om en ungdomshets som gått för långt. Visst, ungdom är vackert. På dem som är unga. Men min mamma är lika vacker trots att hon är över 60 och har skrattrynkor i ansiktet. Långt vackrare än de jämnåriga som i panik försöker hålla fast sina yngre jag med hjälp av botox, fillers och lyft, vilket mest av allt får dem att likna ledsna clowner.

Utseende spelar roll. Det kan vi nog aldrig komma ifrån. Men när människor är beredda att offra något mycket viktigare, sin hälsa, för att passa in i en specifik mall uppmålad av skönhets– och sexindustrin, har det samhälle vi lever i hamnat mycket, mycket snett. Frågan är hur vi skall komma på rät köl igen.