Malin Lernfelt: Nytta bör styra beroendevård

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Länge har det florerat rykten om att en stor andel av de narkotiska preparat som skrivs ut på sjukhusens beroendekliniker läcker till gatan. I GP sade Gunnar Hermansson från Svenska narkotikapolisföreningen för några år sedan att " avdelningarna läcker utav helsike". Tillsammans med bland andra organisationen KRIS, Kriminellas revansch i samhället, har polisen bildat en stark lobbygrupp som trycker på för att dagens redan hårda kontroller inom missbruksvården bör bli ännu tuffare.

I Göteborg har det till exempel fått konsekvensen att den längsta tiden en patient kan få med sig medicin till exempel vid resa – oavsett hur lång tid vederbörande skött sin behandling utan anmärkning – minskats ned från två till en vecka.

ANNONS

Nu visar det sig dock att påståendena om läckaget är överdrivna. Enligt en rapport från Socialstyrelsen, som tillsammans med Nationellt forensiskt centrum, (NFC), analyserat förpackningar från polisbeslag är inte mer än 10 procent av de substitutionsläkemedel som beslagtas sålda i Sverige. Med andra ord sköter sig en överväldigande majoritet av de opiatberoende som fått möjlighet att ingå i ett behandlingsprogram.

Undra på det. I dag är behandling med metadon eller buprenorfin den enda metod som Socialstyrelsen rekommenderar mot heroinmissbruk. Det är ofta enda sättet att återge människor med heroinberoende ett (något så när) normalt liv. En enorm vinst för såväl individen som för samhället. Förvisso finns det de som inte följer uppsatta regelverk. Men som Frida Petersson, socionom och kriminolog som 2013 doktorerade med en avhandling om substitutionsbehandling, säger i en intervju i Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings tidning: "Ja, det finns klienter som säljer sin medicin och det är olagligt. Men alla de andra då? Ska det få styra?".

Nej. Varken rädsla, moraliserande exkriminella eller enstakas misskötsel bör få styra utformningen av substitutionsprogrammen. När det nu är klarlagt att det inte förekommer ett stort läckage från beroendevården bör vi lägga den myten bakom oss. Fokus måste vara att rädda liv och öka livskvaliteten för beroendesjuka.

ANNONS

ANNONS