Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mäktiga fiender sänkte snuset

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Den svenska regeringen har länge kämpat i EU för svensk snusexport. Men den har haft två mäktiga fiender. Den ena är cigarettillverkarna, som sett sina försäljningsvolymer hotade av en rökfri konkurrent. Den andra är läkemedelsindustrin, som fruktar konkurrens för sina antirökpreparat.

Sammantaget blev detta för mycket. Det EU-direktiv som nu förbereds i kommissionen innebär inte bara ett stopp för Sveriges exportdrömmar, utan möjligen också ett hot mot den inhemska snustillverkningen. Vi har förpassats från offensiv till försvar.

Om Sverige förlorat exportkriget är kanske inte hela världen. Snus är förvisso mindre skadligt än cigaretter, men samtidigt också påtagligt vanebildande. Det finns ädlare svenska varor att slåss för. Samtidigt framstår EU-förslaget som bitvis ologiskt. Till exempel krävs att tobakshalten i produkter skall vara minst 85 procent, vilket kan jämföras med att svenskt snus håller 50 procent. Kravet på ökad tobakskoncentration är obegripligt från folkhälsosynpunkt.

Nu har Sverige ett mycket handfast undantag för att behålla snuset här hemma. Så länge det stannar inom landet borde EU-byråkraterna trots allt få svårt att få in sina tentakler här.