Kajsa Dovstad: Lyssna på barnmorskestudenterna – men bara med ett halvt öra

Förlossningsvården måste prioriteras. Inför rotationstjänster och låt barnmorskorna ägna sig åt sin kärnuppgift.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

Barnmorskorna inom förlossningen på Östra sjukhuset har fått 5 000 kronor i lönetillägg. Påslaget är tänkt att vara en tillfällig lösning för att stoppa uppsägningar och ge verksamheten möjlighet att komma till rätta med personalbristen.

Nu vill barnmorskestudenter att lönepåslaget blir permanent, och införs på fler förlossningar. Det är ett av tolv krav som majoriteten av avgångsklassen ställer för att ens överväga att arbeta inom förlossningsvården. Det är lätt att sympatisera med vissa punkter. Självklart ska det finnas tid att äta lunch och gå på toaletten. Fortfarande tjänar erfarna barnmorskor för lite, men kruxet med ett generellt lönepåslag är att alla får en lika stor bit av kakan i stället för att ge de erfarna mer. Ingångslönen ligger i nivå eller högre än för läkare.

ANNONS

I grunden är det något ruttet med svensk förlossningsvård. Många förlossningar har personalbrist, på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset i Stockholm pågår just nu liknande upprop. Men tittar man på siffrorna borde det inte vara kris. Sedan 2010 har antalet barnmorskor inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland ökat med sju procent enligt siffror från Socialstyrelsen. Under samma tid ökade dock antalet förlossningar endast med tre procent. I Stockholm är skillnaden ännu tydligare.

Det finns med andra ord fler barnmorskor i vården nu än tidigare. Ändå är arbetsbelastningen, åtminstone av rubrikerna att döma, värre än någonsin på förlossningsavdelningarna. Hur kommer det sig?

LÄS MER: Målet med livet kan inte vara att dö på akuten

Frågan har inget enkelt svar men borde utredas noga. Sannolikt spelar som vanligt flera faktorer in. En är att utveckling inom vården ofta betyder mer personalinsatser, en annan att dagens födande kvinnor kanske har större behov, medicinska eller självupplevda.

En tredje är att utbudet av fertilitetsutredningar och behandlingar formligen har exploderat på senare år. Även yngre erbjuds offentligt bekostade utredningar om de inte har blivit med barn efter ett års försök, trots att ungefär var fjärde par drabbas och att tid finns. Är det rätt prioriterat?

ANNONS

I takt med ökade krav på arbetslivet måste ansvariga politiker också tänka om kring anställningsförhållanden. Till skillnad från läkare roterar vanligtvis inte barnmorskor mellan mottagnings- och akutverksamhet, vilket leder till mer skiftarbete för anställda barnmorskor på förlossningarna. Regioner som har infört rotationstjänster har mindre bemanningssvårigheter, och det är glädjande att barnmorskestudenterna också kräver möjlighet att rotera.

Till sist måste man ställa frågan om barnmorskorna på förlossningen utför rätt arbetsuppgifter. Akupunktur erbjuds som smärtlindring, visserligen i mindre omfattning i Västra Götaland än i andra regioner. Men att barnmorskor med fyra och ett halvt års universitetsutbildning håller på med mumbo-jumbo är provocerande på flera sätt. Låt i stället en undersköterska ge mänsklig närvaro och beröring. Likaså kanske det är mer effektivt om fysioterapeuter tillhandahåller TENS-apparater för smärtlindring, och om fler ST-läkare kan anställas och därmed ha tid att sy lättare bristningar.

Varje sten är värd att vända på. För det finns som sagt ingen barnmorskebrist, bara brist på barnmorskor som har tid att utföra sitt kärnuppdrag.

LÄS MER: Myten om neddragningarna på sjukhus

LÄS MER: Ivo skriver rapporter som nättroll skriver kommentarer

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS