Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Medan de andra borgerliga partierna debatterar Decemberöverenskommelsen är det lugnare i Centerpartiet.

Naomi Abramowicz: Lugnet efter stormen i Centerpartiet

På torsdagen samlades Sveriges gladaste parti för en fyra dagar lång stämma i Lugnet i Falun.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Centerpartisterna har all anledning att vara glada. I veckan kom en mätning från Demoskop som visade att partiledaren Annie Lööf har högst förtroende bland partiledarna, till och med högre än statsminister Löfven (S). 35 procent av de tillfrågade svarade att de hade ganska eller mycket stort förtroende för Lööf. Huruvida centerledarens framgångar beror på att de andra partiledarna är mer odugliga eller att Lööf är särskilt förtroendegivande är osäkert.

Oavsett har Lööf och C ett stort försprång jämfört med allianskollegorna. Medan de andra borgerliga partierna debatterar Decemberöverenskommelsen och vilken politisk inriktning de ska välja är det lugnare i Centerpartiet. Partiet valde väg i samband med idéprogramsstriden för tre år sedan.

Det har knappt hörts någon centerkritik mot DÖ. Centerpartisterna tycks inte ha något större problem med att släppa igenom regeringens budget samtidigt som de ojar sig över hur många jobb som går förlorade.

Partiets politiska inriktning är också avgjord: Nära mig, nära dig och nära Lantbrukarnas Riksförbund. Om någon trodde att C hade genomgått en metamorfos från lantbrukarnas intresseorganisation till ett renlärigt liberalt parti motbevisades de i somras. Bondeförbundets rötter tydliggjordes när partiet yrkade på att regeringen skulle förmå EU att stödköpa svenska mjölkprodukter.

Nå, kommer det enbart att vara frid och fröjd på Centerstämman? Det finns framförallt två frågor som kan skapa rabalder: Natomedlemskap och migrationspolitiken.

Majoriteten av partistyrelsen har förvisso sett ljuset och är för ett Natomedlemskap men det är en kontroversiell fråga inom partiet. Trots att partistyrelsen har tagit ett kliv åt höger har inte nödvändigtvis resten gjort det.

Därutöver har Lööf, till skillnad från övriga borgerliga partiledare, inte omvärderat den tidigare migrationspolitiken eller framfört idéer om tillfälliga uppehållstillstånd. Däremot finns det centerpartister som vill ansluta sig till övriga Alliansen, exempelvis riksdagsledamoten Staffan Danielsson som har varit en högljudd kritiker mot Centerns linje.

Om partiets migrationspolitik ska vara genomförbar krävs en helt annan arbetsmarknad än i dag. Det behövs ökad flexibilitet och fler enkla jobb för att de som saknar utbildning ska få arbete och inte hamna i utanförskap. Är C villigt att förändra arbetsmarknaden i tillräckligt stor utsträckning för att det ska ske? Det räcker inte med en närodlad integrationspolitik, det förutsätter en närodlad arbetsmarknadspolitik.

Trots att det kommer att hetta till på Centerstämman är det ett muntert parti som konfererar i helgen. Huruvida de verkligen har skäl att vara så pass glada får vi veta först i september 2018.