Lita på väljarna

Det är väl utmärkt att vi väljare får många möjligheter att tala om hur vi ställer oss i tidens frågor?

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

Vi firar hundraårsjubileet av demokratins införande i vårt land, men utan folkvald regering. Det har varit svårt för de partier vi valde in i riksdagen i september att få till en sådan. Talmannen har nu givit dem anstånd att förhandla och lägger sedan sitt tredje förslag till statsminister den 16 januari. Blir det underkänt, kommer han med ett nytt en vecka senare och blir det nej då också, får vi gå till extraval inom tre månader.

Extraval har kallats ”avgrunden”. Det tycks råda enighet bland yrkespolitiker om att en så förfärlig utgång får det bara inte bli. Men som jag hävdat tidigare är extraval inte alls en katastrof. Om de partier vi har valt in i riksdagen inte kan få till en regering, får vi välja en ny riksdag efter att ha noterat låsningarna i den nuvarande. Fria demokratiska val är grunden för demokratin, inte en besvärlig procedur som bör undvikas. Och talet om att svenska folket kommer att digna under bördan av tre val på mindre än ett år (septembervalet, extraval i vår och EU-val i maj) ter sig groteskt. Skall vi fira hundraårsjubileum av den allmänna rösträtten och samtidigt anse det självklart att svenska folket inte orkar använda den?

ANNONS

Det är väl utmärkt att vi väljare får många möjligheter att tala om hur vi ställer oss i tidens frågor? Det är bekvämt att rösta i Sverige. Den som på valdagen är upptagen av jobb, barn, sommarstuga eller golftävling kan poströsta. Annars bör man klä upp sig litet och gå till valurnan hemmavid, träffa vänner och grannar där och bjuda hem några till festlig valvaka.

Och kom inte och klaga över kostnaderna för ett extraval. Det beräknas kosta ca 400 miljoner kr, vilket är mindre än en tiondels promille av Sveriges BNP eller ungefär 40 kr per invånare. Det är demokratin värd!

Därtill anses det förfärligt att landet inte har en riktig regering som kan föra en kraftfull politik. En tvivelaktig syn. Regeringar bör inte komma med kraftfulla beslut i tid och otid. De bör gå igenom nya idéer noga och ge tid för opinionsbildning, så att medborgarna får goda möjligheter att ta ställning. Flygskatt hit och gymnasieutbildning för afghaner dit är inte att regera, det är politiska utspel som skall göra sig bra i TV. Kraftfullt regerande är att successivt reformera vårt politiska system så att den personliga friheten vidgas, rättsstaten stärks och ekonomiskt välstånd kan förenas med en rättvis inkomstfördelning. Några månader utan stora beslut kan vara av godo.

ANNONS

Slutligen; det har vuxit fram en maktelit som med hjälp av statliga partibidrag har gjort sig ganska oberoende av partimedlemmarna. Den som vill göra politisk karriär måste ju bli satt på ”valbar” plats av partiledningen. Men vi väljare kan kryssa för en kandidat på våra valsedlar och därmed ersätta partielitens makt med väljarnas. I ett extraval kan t ex väljarna kryssa fram partiföreträdare som de anser har starkare vilja att hitta kompromisser och samarbeten för att lösa regeringsfrågan. Detta kan samordnas via sociala medier och stärker demokratin genom att försvaga makteliten.

ANNONS