Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Lennart Molin

Lega: Ska kommunen äga en nöjespark som Liseberg?

Bara för att Liseberg alltid har konkurrerat med det lokala näringslivet innebär det inte att Liseberg måste utöka konkurrensen genom att miljardsatsa på lyxnöjeshotell, restauranger och äventyrsbad. När Liseberg fortsätter på inslagen väg måste vi på allvar fundera på om kommunen ska äga en nöjespark, skriver oppositionsråd David Lega (KD) i slutreplik.
Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

Andreas Andersen, vd Liseberg, har helt rätt i att Liseberg började konkurrera med företag i Göteborg redan när parken öppnade 1923. Men bara för att Liseberg alltid har konkurrerat med det lokala näringslivet innebär det inte att Liseberg måste utöka konkurrensen genom att miljardsatsa på lyxnöjeshotell, restauranger och äventyrsbad.

För Kristdemokraterna är det en grundprincip att kommunen ska undvika att konkurrera med det privata näringslivet. Men eftersom vi otroligt nog var det enda partiet som röstade nej till kommunens nöjesäventyr kommer Liseberg nu att bli en allvarlig konkurrent till restauranger och mindre hotell i Göteborg.

Att Liseberg dessutom pumpar in mångmiljonbelopp för att locka världsstjärnor kan låta som en kul satsning för göteborgarna. Men hur ska Sticky Fingers, Pustervik m.fl. kunna konkurrera med Liseberg som har en entréavgift på 100 kronor och säljer årskort för 280 kronor? Vad händer med kulturlivet i Göteborg när lokala aktörer inte längre orkar fortsätta?

Andreas Andersen menar att jag har fel om att Liseberg inte delar med sig av sin vinst. Det gör de, men Andersen glömmer att Liseberg också får tillbaka pengar i ett aktieägartillskott. Detta innebär att bolaget inte alls bidrar på samma sätt som andra kommunala vinstdrivande bolag. Motivet till detta är att denna modell tillämpats bakåt i tiden, helt utan politiskt beslut. Kristdemokraterna är ensamma om att vilja ändra på detta, så att Liseberg ska bidra på samma sätt som andra.

När Liseberg fortsätter på inslagen väg måste vi på allvar fundera på om kommunen ska äga en nöjespark. Till rätt pris och rätt köpare bör vi ta budet på allvar. Istället för nöjesäventyr borde Göteborgs stad borde satsa sina resurser på välfärden, såsom förskola, skola och äldreomsorg. Det är särskilt viktigt med tanke på de stora problem som förskolan och äldreomsorgen har i Göteborg.

David Lega (KD)
Oppositionsråd Göteborg