Karin Pihl: Tänk om Miljöpartiet valde en vettig kandidat

Ett pragmatiskt, mittenorienterat miljöparti skulle kunna rita om den politiska kartan.

ANNONS

Tänk er en framtida energidebatt mellan partiledarna. Frågan hur Sverige ska klara omställningen till en helt fossilfri fordonsflotta och energiproduktion kommer upp. Det senaste tillskottet till partiledargänget argumenterar för att man inte ska ställa kraftslag emot varandra – både vindkraft och kärnkraft behövs – samt talar sig varm för att vi måste öppna nya gruvor i Sverige. I den svenska berggrunden finns metaller som kan vara avgörande för att framställa elbilar. Genom gruvbrytning kan vi säkra den gröna omställningen och samtidigt göra oss mindre beroende av Kina.

Det är inte en liberalpartist som säger det. Inte heller en sosse, och inte ens en centerpartist. Det är Miljöpartiets nya språkrör. I stället för att veva om vita mäns köttkonsumtion pratar han om praktisk miljöpolitik: Reformer och stora projekt som i praktiken inte bara gynnar Sveriges klimatarbete, utan också hela Europas.

ANNONS

Låter det osannolikt?

Kanske. Men sanningen är att en av de kandidater som anmält sitt intresse att efterträda Per Bolund som manligt språkrör för MP är just en gruvnäringspositiv kärnkraftsvän. Henrik Ölvebo heter han, och är kommunalråd i Gällivare. En kommun där MP för övrigt fick drygt 13 procent av rösterna i riksdagsvalet, jämfört med fem procent på riksnivå (DI 22/8).

Han är inte den enda som tycks vara trött på bilden av Miljöpartiet som ett världsfrånvänt PK-parti. En annan kandidat till posten är den gröna högerprofilen Daniel Helldén, tidigare trafikborgarråd i Stockholm och numera riksdagsledamot. Han är allmänt avskydd av Aftonbladets ledarsida för sitt lokala samarbete med de borgerliga.

Enligt Helldén har partiet irrat bort sig och glömt miljöfrågan. Han vill ”komma närmare” väljarna och tvätta bort den nuvarande bilden av vad en miljöpartist är. Även folk som inte röstar på MP ska uppskatta partiet (Expressen 17/8).

Ett mittenorienterat miljöparti som skippar fluffet, fokuserar på miljön och inte har Socialdemokraterna som givet förhandsalternativ skulle rita om den politiska spelplanen. Antagligen är en och annan centerpartist oroad.

Men frågan är om det skulle gå med Stenevi som partner.

Märta Stenevi är en av dem som tydligast propagerat för att MP inte bara ska prata om miljön. Hon har varit drivande för att förändra MP till ett modernt nyvänsterparti och bland annat – ironiskt nog – talat om att ”vita kvinnor” på maktpositioner är ett hinder för jämlikhet (Aftonbladet 1/4 2021). Hennes viktigaste fråga förutom miljö är jämställdhet och ökad invandring. Att Stenevi skulle kunna samarbeta bra med en pragmatisk mittenkandidat vid sin sida är inte särskilt troligt.

ANNONS

Det finns dock en joker med i leken. Inför partiets kongress har en motion lagts om att avskaffa språkrörssystemet, där en man och en kvinna företräder partiet, för att i stället gå över till ett system där en enda person är partiledare. Tanken är att partiet på detta sätt skulle kunna tala med en tydligare röst. Både Ölvebo och Helldén har meddelat att de ställer upp även om språkrören ersätts med en partiledare.

Och ärligt talat känns systemet med en kvinnlig och en manlig ledare smått förlegat. Att kvinnor och män inte kan tävla om samma position känns ungefär lika modernt som kärnkraftsmotstånd.

LÄS MER: Vad har Miljöpartiet för kvinnosyn egentligen?

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS