Mullaregimen i Iran ska inte få tysta svenskar

Om fredagens brandattentat mot KD-politikern Soheila Fors har kopplingar till Iran måste Sverige svara med skarpa diplomatiska åtgärder.

ANNONS

Förra fredagen väcktes KD-politikern Soheila Fors av en kraftig smäll i sitt hem i Karlskoga. Altanen stod i brand och när familjen försökte släcka elden låg det tändvätska överallt. Polisen misstänker att det orsakades av en brandbomb och en anmälan om försök till mordbrand har upprättats.

Soheila Fors, som är en framstående kritiker av mullaregimen i Iran, har varit med om liknande incidenter tidigare. Hotfulla telefonsamtal, stenar som kastas mot hemmet och sönderskurna däck har kommit och gått i olika vågor.

Inför fredagens brandattentat tog hon emot flera anonyma samtal om sitt engagemang mot den iranska diktaturen. ”De sa: ”Regimen i Iran kommer att ta itu med dig”. Elden fick hemska minnen från kriget i Iran att komma tillbaka”, sade Fors till Expressen.

ANNONS

Även om det i dagsläget inte är bekräftat att Iran ligger bakom attentatet är det inte en osannolik tanke, givet mullaregimens historia.

Faktum är att Iran sedan den islamska revolutionen 1979 ägnat sig åt terrorism, beställningsmord och övervakning riktad mot regimkritiker i exil. Regimens våldskampanjer utomlands var särskilt intensiv på 1980- och 90-talet, men även på sistone har Teheran avslöjats med planer på att attackera eller tysta oppositionella krafter i västvärlden.

För två år sedan arresterade tysk polis en iransk diplomat för att ha planerat ett bombattentat mot oppositionella iranier. Förra månaden varnade dessutom amerikanska PEN-klubben att förbundets iranska medlemmar blivit utsatta för hot och utpressningsförsök med avsändare i Teheran.

Även Sverige har blivit platsen för iranska påverkansoperationer. I oktober 2018 greps en norsk medborgare i Göteborg av Säkerhetspolisen, på begäran av sina danska kolleger. Den danska säkerhetspolisen PET hade nämligen avslöjat att Irans underrättelsetjänst planerat ett attentat mot en grupp danskiranier. Enligt Säpo utgör Iran ett allvarligt underrättelsehot mot Sverige. Den iranska staten bedriver inte minst flyktingspionage med syftet att kartlägga regimkritiker. Att Iran är aktiv på den här fronten bekräftades häromåret när en svensk medborgare dömdes till fängelse av Stockholms tingsrätt för att ha spionerat på iranska flyktingar.

ANNONS

Irans ageranden utomlands avslöjar en regim som desperat försöker utöka räckvidden av sitt förtryck till att omfatta exilmedborgare i västvärlden. Det finns alltså skäl att misstänka att attentatet mot Soheila Fors kan ha kopplingar till Iran. Om det skulle visa sig vara fallet räcker det inte med att hon får samhällets helhjärtade stöd, utan det kommer kräva stränga diplomatiska åtgärder från den allra högsta politiska ledningen i vårt land.

Mullaregimen i Iran ska inte få diktera vad människor tycker och tänker i Sverige.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS