Bild: Meli Petersson Ellafi

Grattis Göteborg!

När vi nu firar Göteborg 400 år så låt oss inte glömma vad som gjort Göteborg till den fina stad den är.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Vad säger man på en jämn födelsedag? Sannolikt "Grattis käre vän." Men inte "du har levt länge och det har satt sina spår". Man räknar inte upp skavanker och tillkortakommanden. På födelsedagar är flaskan, som bekant, halvfull, inte halvtom.

Vi vet alla att åren sätter sina spår. Man får sina törnar. Men vänskap handlar om att gilla med fel och brister, att i se det bästa hos den andre, det som gjorde att man en gång blev vänner.

Så är det också med vår stad. Göteborg har sina tillkortakommanden och skavanker, har fått sina törnar och smällar. Men i dag vill jag gratulera Göteborg på 400-årsdagen. Bortom fel och brister. Bortom illdåd, gängmord och sprängningar. Bortom segregation, centrumdöd och brutalarkitektur. Bortom planerings- och byggförlamning. Bortom byggda Västlänkar, obyggda arenor, infrastrukturproblem och bostadsbrist.

ANNONS

Att hylla Göteborg är inte särdeles svårt. För trots fel och brister finns det väldigt, väldigt mycket att gilla med Göteborg, kanske rent av älska och vara stolt över.

I fredags firades själva 400-årsdagen i direktsändning på gp.se på pandemibehörigt digitalt avstånd. 400 år är en imponerande ålder. Än mer imponerande är den utveckling och förändring som Göteborg genomgått från den dagen då Gustav II Adolf "pekade finger" mot den fuktiga, sanka strandängen nära Göta älvs mynning och (kanske) uttalade de bevingade orden "här skall staden ligga".

Det var framför allt för handeln, som Göteborg byggdes - "en Köp-, Sjö- och Handels-Stad", som Gustav II Adolf skrev privilegiebrevet den 4 juni 1621. Ända sedan dess har kontakterna med omvärlden varit Göteborgs livsluft och näring, i dubbel bemärkelse.

Från Göteborg har svenska varor exporterats i alla tider. Järn, stål och trä till världen gav stora inkomster till Sverige. Till en början finansierade pengarna erövringskrig. Så småningom kom exportinkomsterna att finansiera Sveriges omvandling från fattigland till industri- och välfärdsstat.

En stor del av svensk industri uppstod och blomstrade i Göteborg. Volvo, SKF och varven skruvade upp utvecklingstakten i hela Sverige. Men Göteborgs hamn var inte bara export, utan också omfattande import. Varor kom till Sverige via Göteborg men minst lika viktiga som varorna: idéer, kunskaper, impulser och kompetens. I den myllan växte uppfinningar och företag som i sin tur gav inkomster. Handelshus och rederier startades, frodades och drev på utvecklingen.

ANNONS

Göteborg vetter mot världen. Som Evert Taube uttryckte det i Västlig Horisont, när han besökte sin barndoms Vinga: "Sverige ligger i öster men västerut där ligger Världen." Göteborg vetter också mental mot världen, mot det som är nytt och det som är främmande. Det är en del är vår stads själ och hjärta och har format Göteborg och på sitt sätt göteborgarna, i en långvarig smältdegel.

Holländare byggde Göteborg. I stadens begynnelse styrdes den av tre presidenter - en svensk, en nederländsk och en tysk som roterade ämbetet. Tolv rådmän utsågs också, fyra svenska, tre nederländska, tre tyska och två skotska. Under 1700-talet kom många skottar och engelsmän hit för att söka lyckan. Under stora delar av förra seklet kom italienare, finländare, jugoslaver till Göteborg - till "Kulan" och till Volvo. De var alla med och skapade det nya Göteborg.

Göteborg är öppet mot världen. Samtidigt är vi göteborgare kraftigt lokalpatriotiska. Vi gillar vår stad. Vi gillar det som vi uppfattar som typiskt göteborgskt. Vi tycker också om att andra tycker om Göteborg. Och det gör de. Lonely Planet utsåg nyligen Göteborg till bästa gröna stadsresemål.

New York Times rekommenderade för några år sedan sina läsare att besöka Göteborg - "en sliten hamnstad som rest sig ur askan och blivit en plats för kreativitet, inspirerande konstprojekt, med en stor musikscen, kulinariska upplevelser och trendiga affärer och med glada invånare som bestämt sig för att övertyga alla om att västkusten också är den bästa kusten".

ANNONS

Den åsikten är göteborgarna inte ensamma om. Nyhetskanalen CNN utsåg nämligen en gång Bohuskusten till en av världen tio vackraste vildmarksplatser. Göteborg är Sveriges mest populära studentstad och hör och häpna: göteborgskan är den sexigaste dialekten, enligt en sifo-undersökning. Går man riktigt långt tillbaka så hävdade Carl von Linné för 250 år sedan att "Götheborg war den täckaste (vackraste) stad ibland alla i Riket".

Vi är alltså långt ifrån ensamma om att tycka om Göteborg. Alla är emellertid inte lika omdömesgilla. Ibland får man höra att det är svårt att komma in i Göteborg. Eller att vi är osofistikerade, att Göteborg bara är en förvuxen småstad med Stockholmskomplex och ett krampaktigt behov av att vitsa. Så må de tycka men vi vet bättre.

Vi vet att Göteborg firar sin 400-årsdag på en framgångsvåg med stark ekonomisk tillväxt, enorma investeringar i byggnationer och infrastruktur och med många nyetablerade företag inom den "nya" ekonomin och tekniken. Vi vet också att vi har ett fantastiskt musik- och kulturutbud, att göteborgslitteraturen firar triumfer och att Göteborg är en mat- och idrottsstad av rang.

Allt detta är konkret och påtagligt. Men det finns något annat, mer svårfångat, en stämning som har med tempo, samtalston, vänlighet, lättsamhet och humor att göra. Göteborg är inte fångat i sin egen finhets ängslighet, är lite oborstad och stökig.

ANNONS

När vi nu firar Göteborg 400 år så låt oss inte glömma vad som gjort Göteborg till den fina stad den är: Öppenheten för världen - det nya och det främmande, vänligheten, nyfikenheten, samarbetsförmågan, humorn och modet att utforska och prova. Och låt oss bygga stad med både djärvhet och nytänkande, med en ny omtanke om miljön.

Låt oss samtidigt visa respekt för och varsamhet med de stadsmiljöer som gjort Göteborg till en trivsam och människovänlig stad i uttryck och skala. Låt oss förändra Göteborg så att framtida generationer kan fortsätta att känna stolthet över sin stad och respekt för dem som gick före. Det är vår stad värd. Grattis kära Göteborg!

ANNONS