Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail: Ledarkrönika: Skärpning, Skatteverket!

Om medborgarna upplever att Skatteverket särbehandlar individer kan det allvarligt urholka tilliten.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I onsdagens upplaga av Uppdrag granskning avslöjades att två av Skatteverkets högsta chefer har försökt särbehandla en gammal kollega. Generaldirektör Ingemar Hansson och överdirektör Helena Dyrssen var båda statssekreterare i den förra alliansregeringen. Under regeringstiden arbetade de med kabinettssekreteraren Frank Belfrage.

När SVT:s Uppdrag granskning undersökt de svenskar som har haft obeskattade tillgångar utomlands, och som sedan inkommit med självrättningar till Skatteverket, begärde de ut uppgifter om Belfrage. Det fick Skatteverkets högsta ledning nys om. Dyrssen och Hansson diskuterade huruvida de skulle kontakta Belfrage, ett samtal som sedan ledde till att Dyrssen ringde Belfrage. Men han svarade aldrig.

Skatteverket är en av Sveriges viktigaste myndigheter. Välfärdsstaten finansieras via skatt och moms. En myndighet som hämtar in uppgifter om medborgarna och utövar skattekontroll måste agera korrekt och värna om sitt förtroende hos allmänheten. Det handlar helt enkelt om att behandla alla lika, oavsett bakgrund eller position i samhället. Men om medborgarna upplever att myndigheten särbehandlar individer kan det allvarligt urholka tilliten till Skatteverket.

Därför är avslöjandet i onsdagens Uppdrag granskning uppseendeväckande. Att myndighetens två högsta chefer ens tänkte tanken att förvarna en gammal kollega visar brist på professionalism. Ingen omständighet kan försvara deras agerande. Inte ens att telefonsamtalet aldrig kom fram, som generaldirektör Ingemar Hansson upprepade gånger förklarade för Uppdrag gransknings Janne Josefsson.

Sverige upplevs som ett land förskonat från korruption. Transparency International, som granskar korruption, placerar Sverige på en tredjeplats av totalt 168 länder i sin årliga rankning av minst korrumperade länder. Men det betyder inte att vi är felfria.
För vad är Uppdrag gransknings avslöjande om inget annat än ett exempel på vänskapskorruption?

Riksrevisionen har tidigare efterfrågat åtgärder för att förhindra eventuell vänskapskorruption i svenska myndigheter, bland annat genom mer tydliga riktlinjer och kontrollåtgärder (RiR 2013:2). Myndigheten har även pekat på vikten av ett aktivt ledarskap som baseras på etiska diskussioner. Och visst har Skatteverkets högsta ledning tagit en diskussion när de upptäckt att deras forna kollega varit föremål för granskning. Men särskilt etisk var den inte.