Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Akutmottagningen vid Östra sjukhuset Göteborg.
Foto: Jonas Dagson / TT Bild: Jonas Dagson/TT
Akutmottagningen vid Östra sjukhuset Göteborg. Foto: Jonas Dagson / TT Bild: Jonas Dagson/TT

”Ledaren bygger på förenklingar”

Henry Ascher svarar Adam Cwejman.
Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

I en ledare i Göteborgs-Posten den 5 januari kritiserar Adam Cwejman mig för en artikel jag var medförfattare till i Läkartidningen 2008. Han använder artikeln för att underbygga ledarens politiska tes att läkare och forskare uteslöt att barn med uppgivenhetssyndrom kunde vara utsatta för manipulation eller förgiftning och att ingen vågade ifrågasätta detta av rädsla för att bli anklagad för att vara rasist.

Då ledaren bygger på förenklingar och vissa felaktigheter skrev jag ett kortfattat svar. Replikrätten visade sig dock vara begränsad. Repliker publiceras endast digitalt men trots detta medger GP endast ett mycket litet replikutrymme. Sammantaget medges man endast lite mer än en fjärdedel av ledarskribentens utrymme, dennes slutreplik inräknad.

Det är mycket angeläget att varje barn i en utsatt situation får möjlighet till adekvat vård och omsorg oavsett om det handlar om svårt traumatiserade barn med uppgivenhetssyndrom eller barn som farit illa på grund av våld eller övergrepp inom familjen.

För att klara det måste vi kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt och undvika svartvita förenklingar. Verkligheten är komplex och en meningsfull diskussion kan inte föras hur kortfattat som helst. Därför ser jag ingen annan möjlighet än att publicera mitt svar på GP:s ledare via min facebooksida.

Henry Ascher, barnläkare och seniorprofessor vid Sahlgrenska Akademi