Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Naomi Abramowicz: Ledare: Sverige går en sjuk framtid till mötes

Utan en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen kommer sjuktalen att öka än mer.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Svenskar jobbar mindre än de flesta européer. Vi har ett särdeles starkt arbetsrättsligt skydd. Löntagare garanteras flera veckors semester varje år. Dessutom har vi en av världens mest generösa föräldraförsäkringar. De samlade förmånerna torde leda till anställda som både är nöjda och välmående, inte sant?

Men sjuktalen fortsätter att stiga och förutspås att öka än mer. Det känns av i statskassan. Sjukskrivningarna har blivit en betydande utgiftspost. Kostnaderna för sjukpenningen har ökat med 11 miljarder sedan 2010 och utvecklingen fortsätter åt samma håll. Enligt Försäkringskassans beräkningar kommer de att stiga med 50 procent mellan 2014 och 2019, det vill säga med 16,5 miljarder kronor

Varför dras Sverige med skenande sjuktal?

Frågan har inget enkelt svar. Det säger Ann-Marie Begler, nybliven generaldirektör för Försäkringskassan, i en intervju i Ekot (1/10). De flesta är överens med Begler, det finns ingen enskild förklaring. Däremot kan det vara värt att titta närmare på några av de vanligaste skälen som anförs i debatten.

1. Läkarna sjukskriver för många.

Patienterna begär att bli sjukskrivna och de konflikträdda läkarna vågar inte säga emot. Det menar de som anser att vårdprofessionen är det största problemet. Samtidigt kan man fråga sig om läkarnas moraliska kompass har förändrats radikalt jämfört med tidigare.

2. Det är arbetsgivarnas fel.

Arbetsgivare beskylls framförallt för två olika saker. För det första för att arbetsmiljön nuförtiden upplevs som alldeles för krävande. Det ställs orimligt höga krav på flexibilitet och att medarbetarna ständigt ska vara tillgängliga.

För det andra anklagas arbetsgivarna för att inte anpassa den anställdes arbets-uppgifter tillräckligt väl efter en sjukskrivning. Om det är för svårt att komma tillbaka till jobbet förlängs sjukskrivningen i stället.

3. Sverige är inte tillräckligt jämställt.

Kvinnor är sjukskrivna i större utsträckning än män och det blir ännu tydligare vid familjebildande. Många menar att det beror på att kvinnor tvingas ta ett större ansvar i hemmet än män. Det må så vara. Men det borde innebära att andra länder som är betydligt mindre jämställda än Sverige skulle dras med skyhöga sjuktal, vilket inte är fallet. Norge är det enda landet i OECD som har fler sjukskrivna än Sverige. Landet är knappast känt för sin bristande jämställdhet.

Det är osäkert vad exakt som orsakar de svenska sjuktalen. Däremot är det säkert vad som gör att de ökar än mer, en slopad bortre tidsgräns i sjukförsäkringen, vilket regeringen planerar att införa. Det intygar även Försäkringskassans Ann-Marie Begler. Regeringen, och inte minst socialförsäkringsministern Annika Strandhäll, har all anledning att tro henne.