Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Både M och FP har signalerat en viss samarbetsvilja, men Löfven måste förstå att även den ekonomiska politiken måste förhandlas.

Susanna Birgersson: Ledare: Som förr men ändå helt nytt

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

På onsdagen gick riksdagsårets första partiledardebatt av stapeln. Men den politiska dramatiken ägde rum utanför kammaren.

För det första: Medan övriga partiledare var upptagna med retorik samlade KD-ledaren Ebba Busch Thor riksdagsjournalisterna och meddelade att hon tyckte att Alliansen borde lägga en gemensam budget nästa höst. Det kunde tolkas på lite olika sätt. Flera medier fokuserade på Moderatledaren Anna Kinberg Batras irritation över att hon inte i förväg hade invigts i Busch Thors utspelsplaner. Beskedet går ju på tvärs med vad Moderaterna har kommuncerat de senaste dagarna.

För det andra: Under onsdagsmorgonen sa Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna planerar att rösta på Moderaternas budgetmotion eftersom den innehåller kostnadsminskningar på migrationsområdet.

Ihopvävda bildar de två beskeden en kuliss för nästa år som påminner om förra hösten, när SD:s beslut att rösta på Alliansens budget ställde till kaos och nästan orsakade nyval.

Kanske är Kinberg Batra verkligen irriterad över att Busch Thor höjer konfliktnivån samtidigt som hon själv försöker förmedla ett slags samarbetsanda. Men det behöver hon inte vara. Att det kan komma en gemensam alliansbudget, att den kan få stöd av SD; det är den verklighet som statsminister Stefan Löfven har att förhålla sig till. Det som hände förra hösten kan hända igen – och då finns det inte mycket som kan rädda Löfvens regering. Han kan inte sitta kvar och regera på oppositionens budget en andra gång.

Men eftersom både Moderaterna och Folkpartiet har signalerat viss samarbetsvilja, är förutsättningarna att lyckas komma överens den här gången bättre än förra hösten. Förutsatt att Socialdemokraterna förstår att allt, även den ekonomiska politiken, måste förhandlas.

Läs också: Analys: Inget Alliansmys i helgen