Ledare: "Regionala identiteter kan inte tvingas fram"

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Sveriges landsting och regioner ska bantas ner till sex storregioner. Det står klart sedan Indelningskommittén presenterade en ny regionkarta under en presskonferens i onsdags.

Syftet är att skapa jämnstarka regioner, med bättre förutsättningar inom bland annat vården. Halland och Värmland ska införlivas med Västra Götalandsregionen. Senast 2023 ska förändringarna träda i kraft, även om Indelningskommittén ser att de genomförs så tidigt som 2019.

Regionpolitikerna i Västra Götaland har ännu inte påtalat några större problem med förslaget.

Till SVT säger regionrådet Jonas Andersson (L): ”Vill man göra färre regioner i Sverige krävs det att vi går samman med några. Halland känns naturligt, men vi har inte haft några landanspråk alls i de samtal som har pågått” (10/3).

ANNONS

Annat låter det i Region Halland. Där är politiker – från vänster till höger – mycket kritiska.

”Vi har starka synpunkter på om någon uppifrån vill tvinga in oss i ett tvångsäktenskap som vi inte vill vara med i” säger Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande i Halland (Hallandsposten 9/3).

Det är en förståelig reaktion. Under såväl Alliansregeringen som den rödgröna regeringen har diskussioner om regionindelningar saknat hänsyn för lokala gemenskaper. Nya regionala identiteter kan inte tvingas fram med riksdagsbeslut. Ska regionkartan ritas om måste de politiska besluten förankras i den lokala opinionen.

Det är inte heller en självklarhet att större regioner kan organisera en bättre sjukvård. I SKL:s årliga rapporter om hälso- och sjukvården brukar små landsting som Halland, Kronoberg och Kalmar toppa förtroendelistorna. När Ansvarskommittén 2007 föreslog färre regioner i syfte att förbättra sjukvården, var Statskontoret kritiskt inställt till förslaget. Det redovisades inga underlag för att vården skulle få bättre förutsättningar i större regioner.

Och hur blir det med regionfullmäktige? Var ska de folkvalda regionpolitikerna sammanträda? I dag sammanträder Västra Götalands regionfullmäktige i Vänersborg. Regionfullmäktige kan förmodligen fortsätta sammanträda där även om det innebär omkring fyra till fem timmars tågpendling till och från Vänersborg för fritidspolitiker från Värmland och Halland. Bollen är redan i rullning vad beträffar Sveriges nya regionkarta. Men det finns inget som talar för att saker och ting blir bättre med nya storregioner. Varför ska då denna förändring tvingas på oss ovanifrån?

ANNONS
ANNONS