Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det enda regeringen har gjort hittills är att tillsätta – ja, just det – en nationell samordnare.

Naomi Abramowicz: Ledare: Politikerna måste ta tag i tältlägren

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I förra veckans Uppdrag Granskning besökte Janne Josefsson vad som tros vara Sveriges största tältläger. Det ligger centralt i Malmö och antalet ockupanter – för de bor utan tillstånd på privat mark – är någonstans mellan 250–400 personer. De flesta är romer från Rumänien och Bulgarien.

Malmö kommun har velat få bort lägret på grund av att det är en sanitär olägenhet. I måndags avslogs kommunens begäran av mark- och miljödomstolen.

Läs också: Tillfällig lättnad i Malmölägret (2015-09-28)

Egentligen borde det vara solklart. Det finns varken rinnande vatten eller fungerande toaletter i ett läger där det trängs flera hundra personer.

Visst borde det räknas som sanitära missförhållanden? Men det är inte där skon klämmer, utan att de boende inte kan identifieras. Det behövs nämligen för att man ska kunna genomföra en avhysning.

Kronofogden verkställer avhysningar, ofta får de hjälp av polisen för att kunna identifiera personerna. Men inte i Malmö, där hänvisar polisen till att det inte ingår i uppdraget att identifiera personer åt andra myndigheter. Anmälan om olaga intrång och egenmäktigt förfarande som polisen fick från markägaren i mars har inte lett någonvart.

Förundersökningen pågår fortfarande.

Alltså: Kronofogden kan inte göra något. Polisen släpar benen efter sig. Malmös politiker vet inte heller hur de ska agera.

I somras sade justitieminister Morgan Johansson (S) att det ska bli lättare att avhysa migranter som bygger olagliga tältläger. Men det enda regeringen har gjort hittills är att tillsätta – ja, just det – en nationell samordnare.

Det behövs nationella riktlinjer snarast möjligt för både myndigheter och lokalpolitiker gällande den här typen av situationer. Just nu verkar det som att det är FF i Sverige.

Finns det ingen vuxen på regeringskansliet?