Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Naomi Abramowicz: Ledare: Lokala lösningar räcker inte

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Under de senaste månaderna har Nordstan förändrats. Det har länge varit en plats för ungdomsgäng. Men sedan en tid tillbaka har det även blivit ett vanligt tillhåll för hemlösa pojkar och unga män från Marocko. De saknar ofta asylskäl, har sällan sysselsättning och ägnar sig åt kriminalitet som rån och snatteri. Polisens närvaro har ökat markant och betydande resurser har lagts på att försöka göra området tryggare.

På måndagen presenterade Moderaterna flera förslag för att få kontroll över problemen.

Bland annat vill partiet att Nordstans detaljplan ska ändras så att det går att begränsa öppet-tiderna, något som även har förordats av polisen. I dagsläget är det endast stängt från 02.00 till 05.30.

De generösa öppettiderna har gjort att det har blivit en samlingsplats för dem som inte har någon annanstans att ta vägen. Men kriminaliteten kommer inte att försvinna enbart för att Nordstans öppettider begränsas. Däremot kan det bidra till färre gängbråk och mindre oro.

Ett annat M-förslag är att öka övervakningskamerorna i området. Det har blivit alltmer populärt med ökad övervakning under det senaste decenniet, däremot är det mer osäkert om den faktiskt bidrar till minskad brottslighet.

Under 2012-2015 testade man att sätta upp övervakningskameror kring Medborgarplatsen och Stureplan i Stockholm, två platser som är ökända för bråk och stök. Enligt en utvärdering som Brottsförebyggande rådet har gjort påverkades inte brottsligheten nämnvärt av åtgärden.

Det är lovvärt att politiker försöker finna att svar på ett ökande problem och göra göteborgarnas vardag tryggare. Men det här är något som inte enbart kan lösas lokalt. Den enda verkliga lösningen är att förhandlingarna mellan Sverige och Marocko om att återbörda de marockanska gatubarnen tar fart på riktigt.