Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofie Löwenmark: Löwenmark: Göteborgs chefskaruseller är värda ett eget museum

Chefer har tillsatts och sparkats i hög hastighet, där inkompetens, korruption, konflikter och felrekryteringar löper som en röd tråd. Hanteringen av Göteborgs museer har kommit att bli en sorgesam historia, skriver ledarsidans kolumnist Sofie Löwenmark.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästskribenter representerar ett bredare politiskt spektrum.

Hanteringen av Göteborgs museer har kommit att bli en sorgesam historia. Chefer har tillsatts och sparkats i hög hastighet, där inkompetens, korruption, konflikter och felrekryteringar löper som en röd tråd.

När Susanne Erixson tillträde som tillförordnad chef för Röhsska hade museet haft 14 chefer på olika nivåer under fem år. Erixsons uppdrag var att på ett år förbättra den infekterade arbetsmiljön samt skapa personaltrivsel. Men istället eskalerande konflikterna och hon anmäldes själv till arbetsmiljöverket, efter påstådda kränkningar, hot och för en beskriven arbetsmiljö som ansågs vara farlig för den psykiska hälsan.

Erixsons tänkta roll som ”stämningshöjare” ledde istället till att hela museet bommades igen. Nyöppningen är nu tänkt till hösten och en ny chef är på plats. Låt oss hoppas att 15 år av kaos på museet är över, och att utställningarna till sist kan få stå i fokus. 

Naturhistoriska museet som vid årsskiftet fått en ny chef, har tidigare omskrivits för skandaler. Renovering slutade i miljonrullning och man har ”lånat” hem saker, samt handlat utanför ramavtal för miljontals kronor. Värst är nog ändå alla anställningar av släktingar, barn och anhöriga har tillsats, och det har sannolikt kraftigt reducerat kompetensen inom museets verksamhet. 

När vi befinner oss i Slottsskogen är det värt att nämna anrika Slottsskogsobservatoriet, som är Sveriges enda folkobservatorium. Tyvärr lever observatoriet sedan länge under ett konstant stängningshot då staden inte har intresserat sig för en långsiktig finansiell lösning. Det är dystert att det unika observatoriet inte värdesätts, samtidigt som skattemedel i andra sammanhang spenderas som om det inte fanns någon morgondag.

Göteborgs stadsmuseum har inte förskonats från chefskarusellerna, efter att ha saknat ordinarie chef under tvår år fick tillförordnade Carina Sjöholm till sist tjänsten. Men som Ingrid Norrman har beskrivit blir hon också chef över sig själv i en snurrig konstruktion, och hon får även visst ansvar över Sjöfartsmuseet.Lagom till att Röhsska öppnas i höst stänger Sjöfartsmuseet för en om- och tillbyggnad under en treårsperiod. Det är säkert motiverat men vi får hoppas att renoveringen sköts utan skandaler.

Göteborgs konstmuseum, som får sägas utgöra kronjuvelen, saknar sedan ett år tillbaka en ordinarie chef för verksamheten. Museet behöver stängas för att renoveras och byggas ut, men hur det blir med den saken återstår att se då staden enbart är beredd att lägga in halva den beräknade kostnaden. Kanske utgifterna för alla sparkade chefer och tillsatta kulturstrateger måste sparas in någonstans. Då blir det tyvärr kvalitén för skattebetalarna som får stryka på foten.

Rättelse

Mitt påstående om att Susanne Erixson tagit ut orimlig övertidsersättning samt tillåtits att pendla mellan Vaxholm och Göteborg är felaktigt på så sätt att det gällde Erixsons tidigare tjänst som socialchef i Vaxholm kommun. Det berör således inte Göteborgs Stad. 

Jag beklagar att jag förväxlade omständigheterna kring Erixsons tidigare tjänst i Vaxholm med hennes senare tjänst som chef för Röhsska museet i Göteborg.