Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Isak Skogstad: Låt varje skattebetalare få reda på vart pengarna går

Sveriges långa tradition av myndighetstransparens borde även gälla skatteinbetalningarna.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

Det har nu gått över fyra år sedan Leif Östling ställde den ökända frågan ”vad fan får jag för pengarna?”. Mitt framför rullande kamera slängde han ut frågan till journalisten från Uppdrag Granskning, som tidigare hade avslöjat att Östling hade undvikit att betala skatt i Sverige genom att placera stora summor pengar i företag på Malta.

Avslöjandet om näringslivstoppens skatteplanering blev möjligt genom de uppgifter som kom från Paradisläckan. Det som var ett paradis för grävande journalister blev dock närmast ett helvete för Östling. Drevet mot honom kom direkt. Nätet fylldes av hån, kritik och krav på hans avgång. Till och med statsministern gick ut och kritiserade Östling.

Det dröjde inte länge innan drevet tvingade bort Leif Östling från uppdraget som ordförande för Svenskt Näringsliv. I en kommentar beskrev han att uppdraget blev omöjligt då drevet riskerade orsaka skada för organisationen. Jag kan inte släppa hur ovärdigt det är att se så många höjdare, makthavare och annars kloka människor släppa allt för att springa efter när mobben går till attack.

LÄS MER: Medan politikerna träter blir allt dyrare

Märkligt nog tycktes frågan uppröra mer än avslöjandet om skattesmitandet. På Twitter blev hashtagen #VadFanFårJag en trend. Visst blir jag upprörd av att vissa smiter från att betala sin skatt. Vår välfärd bygger på att var man bidrar efter sin inkomst.

Däremot har jag aldrig förstått hur man kan bli upprörd över att någon frågar vad skattemedlen egentligen går till. Oavsett om man är höger eller vänster, fattig eller rik så är det väl rimligt att man vill ha koll på hur lönen man arbetat in spenderas?

Häromdagen berättade Leif Östling i DN att han själv skulle bilda en ”kommission för skattenytta”, som under valåret ska granska hanteringen av våra gemensamma skatteresurser. Gott så, men jag har ett annat förslag. Varför inte låta samma skattemedel användas för att besvara frågan? Det är fullt möjligt!

I Australien får alla medborgare som betalar skatt en tydlig redogörelse för hur deras skattemedel har använts. Varje individuell skattebetalare kan se hur många dollar av deras inbetalda skattemedel som har spenderats på sådant som exempelvis försvaret eller som har gått till att betala räntekostnader för statens lån, allt uppdelat i olika staplar. Ingen behöver gräva i statliga budgetar eller begära ut handlingar – alla skattebetalare får informationen serverad.

LÄS MER: Drömmen om det perfekta skattesystemet

LÄS MER: Dags att börja respektera skattebetalarnas pengar