Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Abdirisak Waberi, före detta rektor Römosseskolan Bild: Lars Pehrson / SvD / TT
Abdirisak Waberi, före detta rektor Römosseskolan Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Bawar Ismail: Låt inte förtalsanmälningar tysta politiker

Vi får inte låta oseriösa skolföreträdare tysta politiker som vill värna elevernas trygghet och skattebetalarnas pengar.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det svajar rejält kring Römosseskolan. Skolpengen, som alliansstyret i Göteborg drog in i somras, ska åter betalas ut efter att de rödgröna partierna i grundskolenämnden svängt i frågan. Och Skolinspektionen beslutade tidigare i höst att tillståndet för Framstegsskolan, föreningen som driver Römosseskolan, ska dras in på grund av ”bristande lämplighet i ägar- och ledningskretsen”. Men kammarrätten har pausat nedläggningen av verksamheten i väntan på ett rättsligt avgörande.

Römosseskolans tidigare rektor, som avsattes av skolans styrelse i våras, har även åtalats för grov förskingring. Miljontals kronor har slussats från Römosseskolan till två bolag som drivits av ex-rektorn. Det handlar minst om 13 miljoner kronor, pengar som skulle gå till elever och undervisning.

Under hösten kunde GT/Expressen avslöja vad mycket av pengarna gått till i stället: Utöver att ex-rektorn drivit ett islamistiskt parti i Somalia har pengarna dessutom finansierat lyxresor utomlands (10/11). Resorna har gått till länder som Thailand, Malaysia, Saudiarabien och Somalia. Av utgifterna under dessa resor i utlandet har GT/Expressen noterat utlägg på sexklubbar och ”vuxenhotell”.

LÄS MER: Römosseskolan får tillbaka skolpengen

LÄS MER: Här är männen som styr Römosseskolan

Här hade historien om Römosseskolan kunnat få sitt slut: Tillståndet för denna skandalomsusade skola dras in och eleverna placeras om till seriösa skolor. Men nej. I stället har Römosseskolan valt att anmäla skolkommunalrådet Axel Darvik (L) för förtal.

Skolans styrelse menar att Darvik pekat ut huvudmännen som ”kriminella” och ”extremister” i ett inlägg på Facebook. I inlägget beklagar sig Darvik över att de rödgröna partierna åter vill betala ut skolpengen till Römosseskolan: ”De rödgröna kastar sig på bankdosan för att betala ut mångmiljonbelopp till extremister och kriminella”.

Men Darvik inleder inlägget med en pedagogisk sammanfattning av de många turerna kring Römosseskolan, från de oklara ägarförhållandena och det frysta bankkontot till åtalet mot ex-rektorn och dennes kopplingar till religiös extremism. Och inte heller nämndes några namn i sammanhanget.

Det går inte att förneka: Rektorn som sparkades i våras har slussat vidare skolpengar till islamism och personliga nöjen. Förvisso är han ännu inte dömd för brott men granskningen av var pengarna hamnat talar tydligt för att skolpengen missbrukats.

Skolinspektionen har dessutom i sitt tillståndsbeslut tydligt deklarerat att nuvarande huvudmän inte tagit tillräckligt ansvar för att säkerställa och kontrollera skolans ekonomi. Ledamöterna borde helt enkelt ha upptäckt att mångmiljonbelopp försvann. Fyra av fem styrelseledamöter anses inte vara lämpliga som huvudmän på grund av detta.

Att Römosseskolan nu hävdar förtal kan därför inte ses som något annat än ett sista desperat försök att rädda verksamheten. Elever placeras om, tillståndet står på spel och åtalet mot ex-rektorn har avslöjat en verksamhet som inte har koll på ekonomin och med besvärliga kopplingar till extremism i utlandet – då väljer skolans styrelse att hota det ansvariga kommunalrådet som drog in skolpengen med stämning om förtal.

Strategin känns igen från förtalsrättegången mot det tidigare kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson (S) där två aktivister ansåg sig smutskastade för att Hermansson beskrivit dem som extrema röster. Lyckligtvis gick Hermansson segrande ur rättsstriden som var uppenbart politiskt motiverat för att tysta kritiker av den förening som aktivisterna representerade.

I detta läge måste politikerna i Göteborgs Stad ställa sig bakom Axel Darvik. De rödgröna må ha fegat ur i frågan om kommunen ska hålla inne på skolpengen men nu bör de åtminstone uttrycka sitt stöd till en av få kommunpolitiker som faktiskt vågat agera mot Römosseskolan. Risken är annars den att ingen annan lokalpolitiker vågar agera mot problemskolor i framtiden.

LÄS MER: Skolor som Römosseskolan bör läggas ner