Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mathias Bred: Lägg myndigheten i Biskopsgården

Den nya jämställdhetsmyndigheten bör ligga där behoven är störst – inte där det bor flest genusvetare.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det blir Göteborg som får den nya jämställdhetsmyndigheten. Planerna för myndigheten ska tas fram av en organisationskommitté, som leds av genusvetaren Kerstin Alnebratt. Hon var tidigare socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg, men tvingades lämna år 2002, efter att ha påtalat förbättringspotential i de jämställdhetsperspektiv som rådde i ledarskapskulturen kring Göran Johansson (S). 

Händelsen skapade rubriker, kanske främst kring den fallskärm som Alnebratt kunde åtnjuta tack vare de gamla reglerna om pensioner för kommunalråd. Hursomhelst kan vi vara säkra på att den nya myndigheten kommer att planeras av en person med stort civilkurage.

Inför inrättandet av myndigheten har det dock funnits farhågor hos den politiska oppositionen om att det ska bli en starkt ideologiserad myndighet med betoning på det akademiska. Läser man direktiven på regeringens hemsida verkar risken kvarstå. Till myndigheten överförs till exempel ansvaret för Nationella sekretariatet för genusforskning som nu finns vid Göteborgs universitet. 

Frågan som infinner sig är om myndigheten ska ge jobb åt genusvetare och producera idéer från ett visst perspektiv eller om den ska arbeta med verkliga existerande jämställdhetsproblem.

En formulering som ger hopp om det senare är att den nya myndigheten ska utgå ifrån "det övergripande jämställdhetspolitiska målet om att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv". Då finns det sannerligen en del att göra - inte minst här i Göteborg.

Tack vare civila organisationer som "Varken hora eller kuvad" vet vi att förmodligen tusentals unga kvinnor i staden inte får gifta sig med vem de vill och att de lever hårt styrda i patriarkala subkulturer där vi tvingas anta att det också förekommer våld och tvång. Vidare är den offentliga miljön i Göteborg otrygg. Kvinnor berättar om att fula ord och tillmälen på spårvagnar och på gator och torg inte är ovanligt.

Ett annat mått är att gatuprostitutionen, och därmed människohandeln, i Göteborg har ökat under senare år då polisen tvingats att prioritera grövre brottslighet. Poliser som arbetar med att utreda våldtäkter och grova sexbrott i Göteborg berättar också att de har fler fall än någonsin som väntar på att utredas. Det kan ta veckor innan polisen ens hör av sig till målsäganden. Självklart påverkas chanser att lagföra förövarna negativt av detta. 

Hur pass jämställd tillvaron är beror mycket på i vilken social kontext man rör sig. Mardrömsscenariot är att den nya myndigheten sysselsätter sig med kvoteringar av styrelser och institutioner, men lämnar gatans och förortens problem åt sidan.

Därför var reaktionen från Liberalernas Helene Odenjung intressant. Medan Moderaterna helt har avvisat den nya myndigheten har Liberalerna bara förhållit sig avvaktande mot innehållet. När det stod klart att den skulle hamna i Göteborg skrev Odenjung på Twitter: 
"Välkomnar den nya jämställdhetsmyndigheten till Göteborg! Lägg den i Biskopsgården eller Hjällbo!" 
Det är onekligen ett intressant förslag som kan bli ett lackmustest på vad det är för myndighet som Göteborg och Sverige ska få.