Låt Göteborg gnistra och glimma!

Stadens juldekorationer var sparsamma. Det är synd. Särskilt i tider som dessa bör vi satsa på utsmyckning. Och på att rusta upp staden.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Vid Avenyn gnistrar julljusen fortfarande i träden. De vackra girlanderna över Teatergatan gläder i mörkret. Det är bara det att julen är över! Tjugondedag Knut har passerats med råge. Julen borde vara utdansad. Men kanske har de göteborgska julgeneralerna, om de finns, i sin godhet bestämt att vi göteborgare behöver lite extra ljus i det kompakta mörker som omger oss, på alla de sätt. Det är snällt av dem!

Vän av ordning kan uppröras över det saktfärdiga utdansandet av julen. För egen del har jag inga omfattande synpunkter på det. Inte heller de halvdanna dekorationerna är värda att "rasa över".

ANNONS

Men vidare imponerande var de inte. Det var som om pengarna inte räckte till och orken tröt. En del träd längs Avenyn hade julljus, andra inte, lite slumpartat. Träden uppe vid Götaplatsen hade ingen julbelysning alls. I Trädgårdsföreningen fanns en del spännande illuminerade julkonstverk. Ett gott initiativ men kanske är det inte där göteborgarna har mest glädje av ljuskonstverk. Den stolta devisen Julstaden Göteborg har helt enkelt inte täckning i verkligheten, i all synnerhet inte när Liseberg, juljuvelen, tvingats ha stängt.

Men hur kan du ens fundera på det nu - en dryg månad efter julen? Hur kan du ens ta upp frågan om julljus när coronan härjar, Donald Trump står inför riksrätt, Putins Versailles visas upp för världen av den förgiftade Aleksej Navalnyj, klimatkrisen accelererar och Kina hotar Taiwan. Hur kan du skriva om julgirlander när Liberalerna håller på att utplåna sig själva, Lars Norén har gått bort, och landets och enskildas ekonomier går på knäna?

Det är en bra fråga, som intervjuoffer på TV brukar säga, när de inte är riktigt klara över svaret.

Svaret är emellertid att det inte är julljusen i sig som bekymrar utan det halvhjärtade anslaget, det inte till fullo eller alls genomförda, det ibland taffliga. För mig blev den kantstötta Julstaden Göteborg ett slags symbol för en hel del annat i Göteborg. Som Ibsens rader lyder: "Ej ett i dag och ett i går och något annat om ett år. Allt vad du är, var fullt och helt, ej styckevis och delt".

ANNONS

Innan vi avslutar den konkreta frågan om Julstaden Göteborg: Man kan givetvis hävda att det fanns mycket viktigare saker att lägga pengar på än juldekorationer, detta oerhört sorgliga och besvärliga pandemiår. Visst är det så. Men man kan också resonera som Norrköping, som storsatsade:

– Just i år med så mycket elände ville vi glädja våra invånare lite extra.

Julstaden är bara en del av en mycket större helhet - besöksnäringen, som knappt finns nu men som givetvis kommer tillbaka.

Men inte som förr, sa turismprofessorn Harald Pechlaner i en GP-intervju i slutet av förra året.

– Det gamla normala är borta, det kommer inte tillbaka, sa han.

Stadsturismen kommer att förändras mest av coronapandemin, framför allt gäller det affärsresor, mässor och kongresser, menade Pechlaner.

Så mycket viktigare då att Svenska Mässan, som är en stark motor för den göteborgska besöksnäringen, har klarat omställningen till extrem sparlåga med egna resurser och statlig stöd. Att Mässan, som är ledande i Norden med över två miljoner besökare vanliga år, förmår att behålla den positionen är av stor betydelse för Göteborg och Västsverige. Malmö meddelade i december förra året att staden beslutat att ge extra stöd till Malmö Arena och Malmömässan för att de skall kunna locka stora arrangemang. Göteborg bör ta alla chanser att stödja Svenska Mässan.

ANNONS

Mässan, som självklart är skicklig på att hantera stora flöden av människor, har erbjudit regionen att ta hand om vaccinering, mot betalning, som ett sätt att hålla sin verksamhet igång. Got Event erbjuder samma sak "gratis". Det är inte konkurrens på lika villkor. Got Event är skattefinansierat, vilket som bekant inte är gratis. Ett sätt att stödja Svenska Mässan vore att betala dem för att utföra delar av vaccineringen.

Arenafrågan har länge legat som en våt filt över Göteborg som evenemangsstad. Scandinavium fyller 50 år 2021 och är inte längre konkurrenskraftig. Den tidigare politiska överenskommelsen om att bygga ett antal arenor sprack för ett drygt år sedan. Det är glädjande att alla partier i kommunfullmäktige, utom Miljöpartiet och SD, nu kommit överens om att bygga en ny multiarena, en ersättare till Lisebergshallen och ersättare till Valhallas sporthallar, i anslutning till Svenska Mässan. Bra jobbat om än sent. Nu är det upp till bevis - inte bara att planerna genomförs utan också att det sker otypiskt snabbt och med höga arkitektoniska ambitioner.

Men långbänkarna är fortfarande många. I år fyller Göteborg 400 år. Firandet har klokt nog skjutits upp två år till 2023. Så gör de två åren fram till 400-årsfirandet till en nystart för de många projekt som ligger i träda.

ANNONS

Listan är lång: Förnyelsen och förskönandet av Avenyn och Götaplatsen har inte blivit av, men det behövs! Paris lägger två miljarder kronor på att renovera den två kilometer långa, nedgångna paradgatan Champs Elysées. Göteborg kan komma undan med en bråkdel av den summan för att renovera den 860 meter långa Avenyn. Låt det bli en jubileumspresent till göteborgarna. Liksom förskönandet av Götaplatsen och en förnyelse av Heden.

Det skulle gagna såväl besöksnäringen, turisterna som göteborgarna. Och det skulle bidra till den kickstart som vår stad behöver, när pandemin gradvis släpper sitt strupgrepp. För den dagen kommer!

Så låt Göteborg "gnistra och glimma" - inte bara som julstad!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS