Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aleksandra Boscanin: Kvinnofrid måste råda också i Nordstan

Fina ord om att Nordstan är ”ett offentligt rum" hjälper ingen. Även i offentliga rum måste brott stävjas.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Nordstan fortsätter vara föremål för rubriker. Köpcentret fungerar, för att använda polisens egna ord, som en “stor fritidsgård” för ungdomsgäng främst bestående av ”ensamkommande barn” (GT 14/1). Det har blivit tillhåll för kriminalitet, något som rapporterades redan för ett år sedan: ”Tar vi emot väldigt många ensamkommande pojkar får man nog räkna med att vissa av dem begår brott” sade Anders Börjesson, lokalpolisområdeschef för Göteborg City då (SVT 25/1 2016). Sedan dess har problemen fortsatt. 

Nu vittnar butiksanställda kvinnor om hur de blir sexuellt trakasserade på sin arbetsplats. En ung kvinna som arbetar som butiksbiträde har berättat för GT om hur ungdomsgäng kommer in i butiken sent på kvällarna och trakasserar henne sexuellt: “Jag får höra att de gärna skulle göra både det ena och andra med mig. De säger att jag är snygg, frågar när jag slutar och liknande.” (24/1). 

Kvinnan berättar även att hon inte känner att det är någon idé att polisanmäla då ”det händer så ofta”. Nu överväger hon att sluta på sitt jobb. Ett annat kvinnligt butiksbiträde berättar att hon inte skulle vistas i Nordstan om hon inte arbetade där: ”Tjejer får stå ut med mycket här. Folk ropar efter en, man blir uttittad. Det händer att de följer efter”. 
Ett tredje butiksbiträde berättar om en kollega som nyligen blev utsatt: ”En man hade tafsat på henne vid magen, inte innanför byxorna men det var ju hans mening.” 

Det kvinnorna berättar om överensstämmer även med polisens bild. Här krävs nolltolerans, inte bara i teorin utan också i praktiken. Åtgärder som tidigare stängning och fler kameror, vilket är Alliansens linje, skulle vara ett första steg i rätt riktning för ett tryggare centrum. 

Sexuella trakasserier är inget som någon kvinna ska behöva vänja sig vid. För att förhindra detta krävs faktiska åtgärder. Fina ord om att Nordstan är ”ett offentligt rum där vi inte vill stänga ute någon” – som kommunalrådet Marina Johansson (S) tidigare sagt i frågan om tidigare stängning (GP 19/2 2016) – hjälper ingen. Även i offentliga rum måste brott stävjas.