Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Krönikan 24/11: Djurungar är inte barn!

Djur bör inte behandlas grymt. Men jag offrar gärna djur för sjuka barns skull.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Flickan på bilden ser lite eländig ut i sitt tunna linne. Tydligen slets hon från sin mor strax efter födseln. Och i den sena novemberkvällen hinner mina tankar fara iväg ända till barnhemsmisär och människohandel innan jag läser om lådan med föräldralösa som "Nadja" lades i - och anar oråd.
Avsändaren är inte Ecpat eller Bris. I hörnet står det Djurens rätt. Nadja är alltså inget barn. Inte heller Erik, eller Emma, eller Lisa, vars stackars "bror dödades och maldes ned i en kvarn". Ungdomarna är alls inga offer, bara modeller i en propagandakampanj som vill få oss att tänka på djurungar som barn.
Nu råkar idén inte vara mig helt främmande. Jag har en syster för vars hund jag varit "moster" i många år. Och min kära syster är inte ensam om att på detta vis förmänskliga sitt sällskapsdjur. Matte blir morsan. Och omsorgen om djuren därefter.
Inget ont i det kan tyckas. Om det inte vore för att uppsvinget i djurartikelsbranschen talar för att det kanske inte alltid ligger i djurens intresse att bli "barnifierade". Det kan störa deras beteende. Som för de danska polishundar jag nyss läste om.
Dessa väldresserade och duktiga vovvar hade tydligen försetts med "tofflor" för att skydda tassarna för gatornas glasskärvor - med följden att hundarna tappade fokus på de uppgifter de tränats att utföra och i stället ägnade sin uppmärksamhet åt de irriterande tassbeklädnaderna.
Den kampanj från Djurens rätt vi ser på spårvagnarna följs av en rapport med titeln Välkommen till världen. Där står att läsa om djurens "barnsliga" behov, och hur vi människor berövar dem möjligheten till att få barndomsvänner och leka barnlekar.
Rapporten ångar av kritik mot livsmedelsproduktionen, sällskapsdjurshanteringen, forskningen - inte ens Nordens Ark går fri från en släng av sleven. Visserligen jobbar Nordens Ark med att rädda utrotningshotade arter - men parkföreträdarna bannas för att de låter vargarna föröka sig fritt trots att de varken är utrotningshotade eller eftertraktade. Det leder till att en del valpar avlivas. Eller "barn" - för att tala i Djurens rätts termer.
Rapporten, som driver opinion för en barnkonvention för djurungar, ingår i vad organisationen kallar för skolsatsning.
Att Djurens rätt tycker att barn är en lämplig grupp att rikta sin propaganda till är förståeligt. De är lätta att påverka och har redan från början ett större motstånd än befolkningen i allmänhet mot allt ifrån djurförsök till att äta djur.
Jag kan bara hoppas att lärarkåren förstår att hålla den här typen av "skolmaterial" på avstånd. För även om det finns mycket att erinra mot djurhanteringen på många områden, och skäl att värna djuren, så är försöket att jämställa djurungar med barn obehagligt.
Djur är inte människor!
Vi bör inte plåga djuren. Vi bör inte transportera dem på hänsynslöst vis eller hålla dem under grymma förhållanden. Vi bör värna om att djurskyddslagarna efterlevs och i vissa fall skärps.
Men att sluta använda djur för vår egen vinning vore orimligt.
Jag väljer gärna närproducerat till julbordet. Men jag vill inte skippa julskinkan. Och jag tänker inte ge upp varken varmfordrade läderstövlar i vinterkylan eller neka mina sjuka barn medicin framforskad via djurförsök.