Krönika 14/12:Ingen skillnad på vård och vård

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Vad är egentligen privat driven vård? En del tycks uppenbarligen tro att de vårdinrättningar som drivs med en annan huvudman än landstinget inte har samma krav på sig att ge en så god vård som möjligt.

Ibland sprids även vanföreställningar om att de läkare och sjuksköterskor som arbetar på privata sjukhus eller vårdcentraler inte skulle ha samma yrkesetik eller känsla för sina patienter som offentliganställd personal. Detta eftersom de främst skulle se till ägarens behov av vinst. Påståenden som inte är något annat än dumheter.

Sanningen är att privat driven vård är precis lika bra - ibland till och med bättre - än offentlig vård. Oavsett huvudman gäller samma regelverk för alla vårdgivare. Och de privata sjukhus, vårdcentraler och andra inrättningar som har avtal med landstinget kostar inte en krona mer att besöka än sina offentligt drivna motsvarigheter.

ANNONS

Den enda skillnaden är egentligen att där sitter det människor med erfarenhet och kunnande om hur man bäst organiserar arbete inom vården på toppen och styr, i stället för klåfingriga politiker.

Inte sällan är det just vårdpersonal som startar enskilda vårdinrättningar eller som tar över verksamheter när de övergår i privat drift.

Ändå sitter vänsterpolitiker nu och ojar sig när den borgerliga regeringen bestämt sig för att sätta stopp för stopplagen. Enligt dem riskerar vi att få ett A-lag och ett B-lag inom vården om man tillåts driva sjukhus med målet att generera vinst.

Socialdemokrater och vänsterpartister menar också att det är fel att tillåta sjukhus att vid sidan om offentligt finansierad vård ta in patienter som betalar sin vård själva via försäkringar. Helt enkelt därför att det är orättvist.

Det var framför allt det stopplagen handlade om. Att alla skulle ha det lika dåligt. Om de offentliga resurserna är slut skall ingen mer vård produceras.

Enligt dåvarande socialminister Lars Engqvist (s), som var en drivande kraft när stopplagen kom till, var det bättre att personalen inte gjorde något alls och att operationssalarna stod tomma, än att sjukhusen tog in patienter med privata försäkringar. Trots att det skulle innebära att 1. Köerna till operationerna minskade när de som kunde betala själva försvann och 2. De pengar som sjukhusen fick in kunde användas till mer offentlig vård.

ANNONS

Att luras är fult. Och det är faktiskt vad de gör som skrämmer väljarna med osakliga inlägg om vad privat driven vård faktiskt är.

Lika fult är det när man som Dagens Nyheter försöker vara indignerade över att läkare tjänar pengar på sin verksamhet (DN 4 december). Skall den som gör ett bra jobb, ger god vård, behandlar sina patienter väl och skapar jobb åt andra inte få tjäna pengar på sitt yrke?

Är det lika fult att byggbolag, rörläggerier, renhållningsfirmor med flera som kommuner och landsting har avtal med tjänar pengar på sin verksamhet? Skall de också behöva skämmas för att de gör ett bra jobb? Det är skattepengar som går ned i deras fickor också. Vad är skillnaden?

Det som borde vara viktigt är att de tjänster som köps in med offentliga pengar utförs väl. Och att de företag som anlitas håller sig till de regelverk som finns. Missköter de sig skall naturligtvis avtalen sägas upp. Vilket man kan göra när det gäller privat driven vård. Tyvärr går det inte att göra likadant när det handlar om offentlig verksamhet. Sådan kan vara hur usel som helst och det enda som händer är att politikerna skjuter till mer pengar.

ANNONS
ANNONS