Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Abdirisak Waberi, tidigare rektor Römosseskolan, är nu dömd för ekonomisk brottslighet. Arkivbild.  Bild: Lars Pehrson / SvD / TT
Abdirisak Waberi, tidigare rektor Römosseskolan, är nu dömd för ekonomisk brottslighet. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Bawar Ismail: Kommuner måste kunna stoppa nya Römosseskolor

Kommunalrådet Axel Darvik (L) har stundtals varit ensam i kampen om att skydda göteborgarnas skattepengar från att hamna i händerna på kriminella extremister.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Härvan kring Römosseskolan fick en ny vändning i förra veckan. Skolans mångåriga rektor Abdirizak Waberi har dömts till fängelse i fyra år och sex månader för grovt bokföringsbrott och grov förskingring.

Genom att skicka falska fakturor från bolag som Waberi själv kontrollerat har 12 miljoner kronor överförts från föreningen som driver Römosseskolan. Pengar som skulle ha gått till elevernas utbildning har i stället slussats vidare till Waberis islamistiska parti i Somalia. Ex-rektorn har dessutom använt pengarna för att finansiera lyxresor till Thailand, Malaysia och Saudiarabien. I Thailand har pengar spenderats på sexklubbar och ”vuxenhotell” (GT/Expressen 10/11-2021).

Men skandalerna kring Römosseskolan tar inte slut vid domen mot Waberi. Förra året beslutade Skolinspektionen att skolan ska stängas, vilket lett till en rättsprocess som nu nått Kammarrätten. Enligt myndigheten finns det en ”bristande lämplighet i ägar- och ledningskretsen”. Skolinspektionen anser att en majoritet av styrelseledamöterna i föreningen som driver skolan inte tagit sitt ansvar att kontrollera och utöva tillsyn över skolans ekonomi.

LÄS MER: Rätt av Axel Darvik att sätta ned foten om Römosseskolan

Oklara ägarförhållanden och avsaknaden av bankuppgifter föranledde dessutom stadens grundskolenämnd, under ledning av ordförande Axel Darvik (L), att besluta om att hålla inne skolpengen till Römosseskolan. Förvaltningsrätten har förvisso slagit fast att ägarförhållandet numera är utrett, men i januari stod det åter klart att föreningen saknar ett bankkonto. Darvik har därför dragit in skolpengen igen.

Under tiden har Römosseskolans nya styrelse anmält Darvik för förtal. Skolans styrelse vill nämligen inte förknippas med ”extremister” och ”kriminella”. Men ex-rektorns bedrägerier visar ju med all tydlighet att pengar som skulle ha gått till elevers undervisning i stället finansierat islamism och besök på sexklubbar.

Det tåls påminnas om att Axel Darvik stundtals varit ensam om att vilja skydda göteborgarnas skattepengar från att hamna i händerna på oseriösa aktörer. Tidigare i mars riktade stadsrevisionen skarp kritik mot grundskolenämnden och Darvik för den indragna skolpengen. Stadsrevisionen ansåg att nämnden överskridit sin befogenhet och att man inte värnat rättssäkerheten i hanteringen av Römosseskolan. Den rödgröna oppositionen har dessutom velat betala ut skolpengen så fort som möjligt.

Är det verkligen rimligt när skolan saknar ett bankkonto? När skolans ex-rektor utreddes för grova bedrägeribrott, och numera är dömd för det också? När Skolinspektionen själv konstaterat att huvudmännen inte tagit sitt ansvar för att sköta skolans ekonomi?

Det borde vara en självklarhet att hålla inne på skolpengen. Om det sedan leder till att staden förlorar en dyr rättsprocess och riskerar skadestånd har tvisten åtminstone avslöjat hur knäppt det är att kommuner saknar verktyg för att stoppa friskolor som drivs av oseriösa huvudmän. Särskilt när det faktiskt är bevisat att delar av skolpengen gått till antidemokratiska rörelser utomlands.

LÄS MER: Skolor som Römosseskolan bör läggas ner

LÄS MER: Så hamnade dina skattepengar hos islamister