Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail: Kommer Sverige att följa Danmark?

Ledare: Att frånta människor medborgarskapet väcker en rad principiellt svåra frågor.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Den här veckan har något historiskt skett i Danmark. För första gången någonsin förlorar en invånare sitt danska medborgarskap på grund av terrorbrott. Mannen i fråga, en 56-årig dansk-marockan, är tidigare dömd för att ha uppmanat till mord på namngivna personer samt för att ha uttryckt stöd för Jabhat al-Nusra, den syriska förgreningen av al-Qaida. Han har även publicerat böcker av terrorförespråkaren Abu Qatada.  

Snart kommer eventuellt också Norge att införa en liknande lag. Den norska regeringen meddelade redan för två år sedan att möjligheterna att dra tillbaka medborgarskapet för terrordömda skulle utredas.

De svenska terrorlagarna är inte lika långtgående, trots att hotet från svenskar som anslutit sig till Islamiska Staten (IS) medfört att terrorresor och terrorträning utomlands kriminaliserats. Liberalerna och Kristdemokraterna har velat gå längre än regeringen och har föreslagit att svenska terrorister ska åtalas för landsförräderi. Det är bara Sverigedemokraterna som har föreslagit att svenskar med dubbla medborgarskap ska förlora det svenska medborgarskapet om de döms för terrorbrott. 

Att frånta människor medborgarskapet väcker en rad principiellt svåra frågor. Vad gör man om den dömda har exempelvis Irak som hemland? Sverige utvisar inte människor till länder där de riskerar tortyr eller dödsstraff. Så vad uppnås av att dra tillbaka medborgarskapet för någon som ändå måste avtjäna sitt straff i Sverige? 

Dessutom finns det nästan inga principiella skillnader mellan ett svenskt medborgarskap och permanent uppehållstillstånd (PUT). Skillnaden består i att människor med PUT saknar rösträtt i riksdagsvalet och kan exempelvis inte bli domare. 

Om man på allvar vill skicka en avskräckande signal med fråntaget medborgarskap så måste det även följas av att det blir märkbara skillnader mellan att inneha ett medborgarskap och ett permanent uppehållstillstånd.