Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Knö inte in fler barn!

Göteborgsföräldrar blåser till strid för sina barn. Det är för trångt och brötas för mycket på förskolorna. Skolverket får anmälningar om allvarliga brister.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Man har inte tagit hänsyn till barnens behov. Den stora barngruppen sliter på vår personalgrupp. Det konstaterade personalen på Kompassgatans förskola i Linnéstaden förra året, i en skrivelse till sina överordnande.
"Kravet att hålla budget är överordnat allt annat. Det ni ser är en konsekvens av det", svarade rektorn.
Lärarförbundet i Linnéstaden pekade i sin tur i en protestskrivelse på att de växande barngrupperna skapar problem som höjda ljudnivåer, mindre tid att uppmärksamma enskilda barn och risken för fler konflikter, vilket ökar stressen och oron.
Analysen är inte gripen ur luften utan har starkt stöd i de larmrapporter om tillståndet i förskolan som kommit fram på senare tid. Rapporter som gör att det finns starka skäl för många föräldrar att fråga sig hur kvalitetsförsämringarna påverkar barnen.

Föräldrarna till barnen på Kompassgatan fick nog och anmälde kvalitetsförsämringarna till Skolverket. Dit kom under 2005 två anmälningar från upprörda föräldrar vid ytterligare två förskolor i Göteborg.
- Tjänstemän och politiker glömmer bort att det finns en viktig skyldighet att respektera lagens kvalitetsparagraf, konstaterar Magdalena Karlsson, undervisningsråd vid Skolverkets enhet för tillsyn.
De Göteborgsföräldrar som anmält bristerna representerar dock något unikt.
- Men det kanske kommer fler när det sprider sig att vi börjat rikta kritik, konstaterar hon.
Barn är tåliga. De kan överleva krig och ändå växa upp till goda, normala människor. Så de lär överleva krisen i förskolan också.
Men det sätt på vilket Göteborg behandlar sina minsta är inte värdigt ett välfärdssamhälle!
- Ser de inte barnperspektivet? Inser de inte att barn är något positivt som man bör planera för, inte ett problem? funderar Magdalena Karlsson på Skolverket.

Tydligen inte, att döma av handlingarna. För kommunalrådet Frank Andersson (s) och hans partikolleger på Börsen är det bekvämt att skylla ifrån sig på SDN, som i sin tur skyller ifrån sig på kommunen. Och så kan det fortsätta, tills någon har vett att sätta stopp.
Socialdemokraterna har visat att de inte klarar jobbet. Göteborgs föräldrar, farmödrar, förskollärare och alla andra som bryr sig om barnen i Göteborg gör klokt i att allvarligt fundera över läget. Förtjänar den som aldrig förmår leverera förnyat förtroende?
Just nu sitter den borgerliga alliansen vid Gustav Adolfs torg och filar på gemensamma förslag som kan förbättra barnomsorgen i kommunen. Att uppmuntra valfrihet och mångfald är bärande element i de överläggningarna. Tankar som också delas av miljöpartiet.
En uppgörelse över blockgränsen, som sträcker sig längre än till godkännande av en och annan enskild förskola, vore inte fel. Det skulle kunna bädda för förbättringar som kan hålla över flera mandatperioder. Men vågar miljöpartiet reta Göran Johansson, för barnens skull?