Klarar staten att skydda oss?

Att skydda befolkningen mot såväl inre som yttre hot är statens mest grundläggande uppgift. Men om den i dagsläget inte klarar av att ge allmänheten fullgod information inom rimlig tid, klarar den då av att skydda oss?

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Att den svenska staten inte klarar av sina mest grundläggande uppgifter framgick med all önskvärd tydlighet under söndagskvällen. Då ljöd signalen för ”viktigt meddelande till allmänheten” över hela Stockholmsområdet. Men slog man på radion eller TV:n fanns till en början ingen information på de kanaler som har ansvar att förmedla sådan vid kriser, där gick programmen enligt tablån. Inte heller gick det att få information via de relevanta myndigheternas hemsidor: Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida låg nere på grund av överbelastning. Likaså Polisens.

Efter en stund stod det klart att det handlade om ett falsklarm.Information som DN var först med att rapportera. Men många frågor återstår: Hur kunde larmet gå igång? Varför dröjde informationen? Hur kan myndigheternas hemsidor inte ha bättre kapacitet? Varför skickades inte signalen om att faran är över ut?

ANNONS

SOS Alarm har tillsatt en internutredning för att svara på den första frågan; hur larmet kunde gå igång. Det är viktigt att få klarhet i detta så att det inte sker igen, då incidenter likt denna riskerar att allvarligt skada allmänhetens förtroende för våra varningssystem. Något som kan slå tillbaka den dagen det verkligen är kris, oavsett om det handlar om krig eller gasutsläpp.

Det värsta med situationen är emellertid inte det felaktiga larmet, utan att vårainformationsstrukturer inte tycks fungera. I händelse av kris behövs bekräftad information från myndigheter. Nästa gång kan det vara skarpt läge,om vår krisberedskap fungerar lika dåligt då kan det få förödande konsekvenser. Det är inte heller osannolikt att vetskapen om våra svaga strukturerkankomma att utnyttjas av främmande makt för att sprida förvirring och desinformation.

Det räcker därför inte med en utredning om varför larmet gick igång. Regeringen bör skyndsamt se över hur våra myndigheters kapacitet kan stärkas och genomföra nödvändiga åtgärder. Kosta vad det kosta vill; att skydda befolkningen mot såväl inre som yttre hot är statens mest grundläggande uppgift. Men om den i dagsläget inte klarar av att ge allmänheten fullgod information inom rimlig tid, klarar den då av att skydda oss? Uppgiften har negligerats under många år och under regeringar av olika färger. Det är på tiden att den prioriteras högre.

ANNONS
ANNONS