President Xi Jinping samlar allt mer makt i sina egna händer, vilket driver Kina i en ännu mer auktoritär riktning.
President Xi Jinping samlar allt mer makt i sina egna händer, vilket driver Kina i en ännu mer auktoritär riktning. Bild: Athit Perawongmetha

Kinas ökande inflytande kan inte ignoreras

En nya rapport från Nationellt kunskapscentrum om Kina pekar på riskerna med att sätta sig i ekonomisk beroendeställning till världens största kommunistdiktatur.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Rysslands invasion av Ukraina har tydliggjort att ekonomiska transaktioner – såsom Europas beroende av rysk gas – också kan få politiska och militära konsekvenser. Då är ändå Ryssland en ekonomisk dvärg i sammanhanget. En primitiv ekonomi som råkar sitta på en strategisk produkt. Gas är egentligen en enkel råvara som kan produceras på annat håll. Rysslands övertag mot Europa är kortsiktigt, det är bara en tidsfråga innan man förlorar det.

Annorlunda är det med Kina. Jätten i öst är en global ekonomisk supermakt som kan mäta sig med USA i kampen om att utveckla framtidens spetsteknologi. Tyvärr delar dock Kina en annan egenskap med Ryssland: de är i praktiken auktoritära enpartistater. Inte nog med det. Under president Xi Jinping har Kina börjat ta efter den personkult som karaktäriserar Putins Ryssland och koncentrerat alltmer makt till presidenten själv. Att Putin och Xi anses stå varandra nära är kanske ingen slump.

ANNONS

Kinas makt stannar inte i Kina utan påverkar även Europa och Sverige – vilket inte minst är tydligt i Göteborg. Att kinesiska företag investerat stort i fordonsindustrin är förstås i grunden positivt. Kinesiskt kapital bidrar till att Göteborg kan behålla produktion och utveckling av en livskraftig spetsteknologi. De kinesiska investeringarna kommer att fortsätta när Sverige satsar på elbilar och batteritillverkning. Peking har en lång tidshorisont och ser den gröna omställningen som strategisk. Kinesiska företag äger idag också en tiondel av svensk vindkraft.

Mellan 2002 och 2019 skaffade sig kinesiska aktörer majoritetsägande i 51 större svenska företag, och minoritetsägande i 14. Volvo Cars sticker ut som det helt dominerande förvärvet och Göteborg är därmed kanske den stad i Europa där kinesiskt ägande dominerar som mest. Under ungefär samma period 50-dubblades de kinesiska investeringarna i EU och Storbritannien. Allt detta framgår i en ny studie från Nationellt kunskapscentrum om Kina. Rapportens huvudfrågeställning är hur Kinas allt starkare ställning påverkar lokalt. Kan svenska kommuner förhålla sig självständigt till en så stark aktör som Kina?

Frågan kan i förstone verka lite märklig. Kinesiska företag är trots allt inte detsamma som den kinesiska staten. Men de måste förhålla sig till staten. Företag som har sin bas i ett auktoritärt samhälle som det kinesiska har aldrig ett fullt oberoende, speciellt inte när det kommer till sådant som staten finner strategiskt såsom industrispionage, påtryckningar och underrättelseinformation. Det har Sverige haft svårt att förhålla sig till. Kinesiska företag har varit anlitade för säkerhetsarbete på Arlanda flygplats och i Stockholms tunnelbana. De har varit intresserade av att anlägga en djuphamn utanför Lysekil och är som bekant storägare i Volvo Cars – i samtliga fall strategiskt känslig verksamhet.

ANNONS

Den kinesiska staten ägnar sig inte bara åt industrispionage och militär underrättelseverksamhet. Den spionerar även på sina egna medborgare, ja på den kinesiska diasporan generellt. I Sverige finns idag 40 000 människor med kinesisk bakgrund. Rapporten påpekar med rätta att det utöver kränkningen av enskilda individer uppstår ett demokratiproblem i Sverige när främmande makt spionerar och utövar påtryckningar på invånare som i det här fallet Kina räknar till ”de sina”. Det har till exempel förekommit att representanter för kinesiska staten kontaktat lärare i kinesiska i Sverige för att påverka undervisningen. Många som av olika skäl behöver ha kontakt med Kina utövar självcensur.

I värsta fall kan den kinesiska statens agerande övergå till hot och utpressning i syfte att komma över känslig information eller påverka beslut, något Peking inte dragit sig för i olika sammanhang. Sådana metoder används också mot kineser i exil med minoritetsbakgrund som uigurer och tibetaner i syfte att kväsa deras opinionsbildning utomlands. Ett vanligt sätt är att sätta press på släktingar som är kvar i Kina.

Enligt tidigare SÄPO-chefen Klas Friberg bedriver Kina ett omfattande cyberspionage mot Sverige riktat mot strategiska verksamheter och teknisk forskning. Piratkopiering av västteknik har länge skett i stor skala i Kina, något exempelvis Moskva hoppas kunna utnyttja för att kringgå exportrestriktionerna till Ryssland. Lägg till detta att Kina idag kan konkurrera med USA om att utveckla mjukvara. Den populära mobilappen Tiktok är kinesisk och kan användas för att samla in stora informationsmängder om användarna – användare som kan ha sitt arbete inom myndigheter eller teknikföretag.

ANNONS

Slutsatsen av detta är inte så enkel att Europa och Sverige helt borde sluta göra affärer med Kina. Det mesta av handeln är till nytta för bägge parter och utbytet bidrar också till att minska risken för allvarliga globala konflikter om det görs genomtänkt. Men det sista är viktigt. Vi kan inte vara naiva. Ekonomi, politik och säkerhet hör ihop. EU och Sverige får inte sätta sig i situationer där man kan pressas till eftergifter. Beroendet måste vara begränsat och EU:s medlemsländer får inte låta sig spelas ut mot varandra.

Samma logik gäller egentligen för enskilda kommuner och städer. Beroendet av auktoritära stater får aldrig bli så starkt att det underminerar den svenska statens – och ytterst demokratins – oberoende på nationell eller lokal nivå. Att Göteborg, till skillnad från många andra svenska kommuner, inte sagt upp sitt kinesiska vänortsavtal med Shanghai är inte automatiskt ett tecken på undfallenhet. Men det är uppenbart att de lokala beslutsfattarna inte anser att en sådan symbolisk markering är värd sitt pris när man samtidigt har en så stark kinesisk koppling i näringslivet. Det viktiga är att sådana ställningstaganden förklaras öppet och att det alltid finns en beredskap att ompröva dem om händelseutvecklingen kräver det.

ANNONS

Att dra fördel av utbytet med Kina utan att sätta sig i beroendeställning är inte omöjligt, men kräver en förmåga att hålla flera tankar i huvudet samtidigt, kunna analysera maktaspekterna, ha förmågan och vara beredd att dra sig ur även lönsamma utbyten om det skulle vara nödvändigt. Helt enkelt både kunnande och omdöme.

Läs Mer: Så blev Kina en storspelare i svensk kommunpolitik

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS