Karin Pihl, ledarskribent.
Karin Pihl, ledarskribent.

Karin Pihl: Är biodejternas tid förbi?

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Trots att det sedan decennier tillbaka är möjligt att titta på film hemma, går folk på bio för att uppleva film med främlingar. Det finns en poäng i att ta del av kultur tillsammans.

Delar kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) den uppfattningen? Kritiken mot regeringens nya filmpolitik, som presenterades i våras, var inte nådig. Det filmavtal som legat till grund för svensk filmpolitik sedan 1960-talet ska sägas upp och ersättas med en ny, centraliserad modell. Momsen för biobesök ska höjas från sex till 25 procent, en skattehöjning som teater- och operabesökare slipper.

ANNONS

Politiken är feltänkt och orättvis, menar Peter Fornstam, ordförande för Sveriges Biografägarförbund (DN 11/5). Han varnar för att en fyrdubblad moms kan bli dödsstöten för små biografägare. Representanter för SVT, Film Väst och Film & TV-Producenterna anser att filmpolitikens nya inriktning riskerar att bli ett ”haveri” (GP 3/8).

Att höjda biljettpriser leder till ett minskat intresse för att gå på bio är inte svårt att räkna ut. Kulturministern avfärdar dock kritiken. ”Sedan dag ett har jag varit tydlig med att vi ska säkerställa små biografers möjligheter”, sa hon till TT under onsdagen. Hon meddelade att Svenska Filminstitutet ska få 25 miljoner kronor årligen att dela ut till biografägare med ansträngd ekonomi.

Men att kompensera skattehöjningar med bidrag är ingen bra idé. Om politiker har en sådan inställning till kultur riskerar statens makt att öka, och därmed kontrollen över den konstnärliga friheten. Filminstitutet har ett antal kriterier att ta hänsyn till när det delar ut stöd, som ofta är av politisk snarare än estetisk karaktär. Exempelvis fick rapporten ”Svensk films representation av Sverige”, som Filminstitutet presenterade i somras, kritik för rapportförfattarnas bristande filmkunskaper. De hade bara suttit och räknat antalet kvinnor och homosexuella i några utvalda filmer, och gjort tunna politiska analyser utifrån det.

ANNONS

Offentligt stöd kan behövas för vissa kulturformers överlevnad. Men det är en dålig utgångspunkt att det är bidrag och höjda skatter som ska främja konstnärlig utveckling.

ANNONS