Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Barsebäcks kärnkraftverk vars sista reaktor stängdes av 2005. Bild: Anders Ahlgren/SvD/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kan vi få en reaktor i julklapp?

Ska de högt ställda målen om minskade utsläppt ha någon som helst chans att infrias behövs en kraftigt expanderad kärnkraft.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

På tio år har andelen svenskar som vill behålla och "vid behov" bygga ny kärnkraft varit stabil. Enligt en färsk Novusmätning från november hade fyra av tio av de tillfrågade den åsikten. De som helt vill avveckla kärnkraften är en betydligt mindre andel av befolkningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det mesta står rätt stilla i opinionen. Men det har skett en radikal förändring bland de under 29 år: Även i denna grupp vill fyra av tio vill behålla kärnkraften eller rentav bygga ut den. Tidigare års mätningar visade att just stödet för kärnkraften i denna grupp varit svagt. Men något har hänt.

Kanske börjar klimatförändringarnas närvaro göra sig påminda även i denna fråga? Det vore bara av godo. I takt med att klimatfrågan blir alltmer akut krävs skarpa åtgärder. Det blir alltmer uppenbart att det inte går att genom förhandlingar forcera ett minskat koldioxidutsläpp. Inte heller kommer den enskildes "klimatsmarta" vardagsval göra särskilt mycket skillnad.

Tyvärr har strävan efter minskade utsläpp i Sverige präglats av önsketänkande och en kombination av sinsemellan helt motstridiga mål: Minska utsläppen samtidigt som förhållandevis rena energislag som kärnkraften ska läggas på hyllan.

En rörelse för minskade utsläpp, renare energi och energieffektivisering behöver inte vara någon politisk skiljelinje. Det handlar först och främst om krassa analyser: Vilket energislag är minst dåligt givet alternativen.

Enligt IPCC, ofta citerad som den främsta auktoriteten avseende klimatförändringarna globalt, behöver världens kärnkraftsel femdubblas om temperaturökningen ska hejdas.

Som Joakim Broman konstaterade på denna sida för några veckor sedan: Om hela världen byggde fossilfri el i samma takt som Sverige gjorde under 1970-talet skulle den globala användningen av fossila bränslen minska med 10 procent per år. "Kolkraften skulle vara borta innan nästa årtionde tagit slut" avslutade han.

En liknande förskjutning sker förhoppningsvis vad gäller den ekologiska maten som visats vara utmärkt för den enskilde konsumenten men som på det stora hela utgör en utsläppsbov av rang. Svensk miljödebatt är fylld av felriktad välvilja. Det absolut klokaste vore att lägga klimatångesten på hyllan och slå ett slag för en kraftigt utbyggd kärnkraft.