Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Peter Hjörne: Kan det vända för Sabuni och L?

Vägen tillbaka till fast väljarmark för Liberalerna, om den ens finns, är att klart och tydligt deklarera att partiet i nästa val tänker stödja Ulf Kristersson.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Valrörelsen är igång. Socialdemokraterna trappar upp retoriken och tar skrämselpropagandan till nya höjder i syfte att behålla sina stödtrupper Centern och Liberalerna och omöjliggöra en moderatledd regering.

Socialdemokratiska toppar drar sig inte för utflykter i de retoriska träskmarkerna, när man varnar för hotet mot demokratin, kopplar till 30-talets Tyskland och upploppen vid Kapitolium och antyder att Moderaterna är på väg att glida bort från demokratiska värden. Priset tog justitieminister Morgan Johansson i ett twitterinlägg:

"Samma dag som Trump tvingas lämna och Joe Biden svärs in som president i USA, så signalerar Ulf Kristersson (M) att han vill gripa makten i Sverige med hjälp av SD". Gripa makten! Orden för tanken till militärkupper, inte till fredliga maktskiften. Han citerar också John F Kennedy: "Den som söker makten genom att rida på tigerns rygg hamnar ofta i dess mage". Det för tanken till den tyska eliten som trodde sig kunna tämja Hitler.

Morgan Johansson är varken omedveten eller korkad. Således vet han precis vad han gör. Det är en del av en socialdemokratisk demoniseringsstrategi byggd på associationsskuld: Eftersom Ulf Kristersson kan tänka sig att göra upp med Sverigedemokraterna i sakfrågor är han också ansvarig för och delar SD:s åsikter.

Den i Carina Bergfeldts intervjushow "gullifierade" men i politiken så skicklige maktspelaren Stefan Löfven är inne på samma retorikspår. I en intervju i Dagens Nyheter för två veckor sedan sa han:

– De antidemokratiska krafterna som verkar genom splittring och motsättningar och inte står upp för människors lika värde - de finns också här...Sverigedemokraterna är en del av den rörelsen.

– Kristersson blandar bort korten och använder sig av principen att ändamålen helgar medlen, påstod statsministern.

Men hallå, som barnen säger. Är det inte precis det som Stefan Löfven själv gjort. Med januariöverenskommelsen och samarbetet med MP gjorde Socialdemokraterna våld på egen politik för att kunna behålla makten och härligheten. Som det står i Bibeln: "Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ?"

– Det är klart att han (Ulf Kristersson) kan komma överens om ett antal sakfrågor. Men sen kommer det: hur ska det vara med public service och fria medier. Det är klart att SD kommer att använda sin makt, sa Löfven också i intervjun.

Givetvis kommer SD och Jimmie Åkesson att vilja påverka. Men Ulf Kristersson är inget vilje- eller principlöst mähä. Han kommer givetvis inte gå med på det som strider mot Moderaternas och hans egna värderingar och principer.

Dessutom har moderatledaren genom konsekvent och konstruktivt oppositionsarbete i sakfråga efter sakfråga klivit fram som den självklara oppositionsledaren och Moderaterna är nu klart största parti efter Socialdemokraterna - fem procentenheter större än SD. Så det finns ingen anledning att befara att Ulf Kristersson skulle låta sig bli "uppäten" av Jimmie Åkesson.

Stefan Löfvenintervjun är intressant ur flera perspektiv. Statsministern talar om vikten av att "stå upp för människors lika värde". Rätt så. Men hur är det med alla rösters lika värde? I valet 2018 fick SD 1 135 627 röster. Är det inte demokratisk rimligt att de tillmäts betydelse i riksdagen, vilket alltså är vad Ulf Kristersson, men inte Annie Lööf och Stefan Löfven, är beredd att göra.

Själv sa Ulf Kristersson i SVT:s intervjuprogram 30 minuter att han tyckte att Sverigedemokraternas retorik har förändrats och att de deltar seriöst i det parlamentariska arbetet.

– Jag har sagt till Sverigedemokraterna, och det står jag för, att vi samarbetar gärna med er i frågor där vi tycker ungefär lika. Och om vi kan lösa problemet med regeringsställning så är vi beredda att kompromissa med dem i de frågorna. Men vi kommer inte att bilda gemensam regering utan vi tänker bilda regering med Kristdemokraterna, sa moderatledaren.

Om det är möjligt beror givetvis på vilka förändringar som valet 2022 kommer att innebära. Kommer Liberalerna kunna ta sig ur sitt självskadebeteende och se realistiskt på sin situation? En stark "mittenkraft i svensk politik", som tillskyndare till januariöverenskommelsen drömmer om, är just en dröm. I senaste GP/Sifo-undersökningen fick C och L drygt 11 procents stöd tillsammans. Knappast en stark mittenkraft!

Liberalerna väljarstöd var 3,2 procent. Vägen tillbaka till fast väljarmark, om den ens finns, är att klart och tydligt deklarera att partiet i nästa val tänker stödja Ulf Kristersson. Det är inte osannolikt att Nyamko Sabuni anträtt den färden.

När Sabuni intervjuades i SVT 30 minuter var hon heligt förbannad på Lööf och Löfven.

– Det är så fräckt. Det är respektlöst. Det är statsministern som är på väg att bryta avtalet. Det är Annie Lööf som är på väg att bryta avtalet. Då kan de inte samtidigt vända sig till mig och säga att jag ställer till en regeringskris. Det är de som ställer till med en regeringskris om de inte hedrar avtalet, sa Nyamko Sabuni!

Hon var tuff, rak och tydlig i intervjun. Man skall inte utesluta att en vändning kan vara på väg för henne och hennes sargade parti. Kom ihåg att Centern och Annie Lööf i en Sifomätning 2013 hade just 3,2 procent. 2016 fick Ebba Busch och KD 3,1 procent i en SCB-undersökning.

Är en vändning realistisk? Kanske inte - men en from förhoppning från en desillusionerad liberal.