Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg
Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg

Peter Hjörne: Kampen mellan ont och gott

De senaste opinionsmätningarna visar en sak: SD kan bemötas på bättre sätt.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Så här ser det ut i Januariöverenskommelsens Sverige: Jimmie Åkesson har svingat sig upp till en bronsplats i veckans Demskopmätning av förtroendet för partiledarna. 36 procent har ganska eller mycket stort förtroende för SD-ledaren, blott en procentenhet efter statsminister Stefan Löfven och tre procentenheter efter KD-ledaren Ebba Busch Thor, som leder förtroendeligan med 39 procent. Jimmie Åkesson har gjort en raketuppryckning – 9 procentenheters ökning mot för ett år sedan.

Värst ser det ut för Nyamko Sabuni som bara når 13 procent, ett tapp på tre procentenheter sedan septembermätningen. Annie Lööf når 26 förtroendeprocent.

Förra veckan publicerade också Expressen sin opinionsundersökning från Demoskop. Även där når Sverigedemokraterna nya höjder och har blivit jämnstora med Socialdemokraterna. S tappar till 23,1 procent av väljarna, minus 3 procentenheter och SD ökar med 1,9 procentenheter till 22,9 procent.

Framgångarna för SD är exempellösa. På 17 år har partiet gått från 1,44 procent av väljarna till Demoskopmätningens 22,9 procent. På samma tid har Socialdemokraterna nästan halverats – från 39,9 procent till 23,1. I samma val fick för övrigt dåvarande Folkpartiet liberalerna 13,4 procent mot Liberalernas ynka 3,9 procent i förra veckans opinionsundersökning.

Demoskop är förvisso inte valresultat men utvecklingen är kraftfull och entydig. Man kan gilla eller ogilla situationen men man kan inte förneka den. Man kan inte heller förneka att Sverigedemokraterna uppenbarligen gjort mycket rätt och att Socialdemokraterna har gjort åtskilliga fel – åtminstone om man ser till opinionsframgångar. För utan framgångar i opinionen har man inga möjligheter att få igenom den egna politiken.

Men för att nå väljarframgångar måste politiker och partier också vara i takt med väljarna och deras verklighet. De måste visa att de konsekvent, trovärdigt och lyhört tar väljarnas viktiga frågor på allvar. Oavsett vad man tycker om dem är det vad Sverigedemokraterna lyckats med.

Socialdemokraterna (och Liberalerna) har i motsvarande mån misslyckats. Sverigedemokraterna är nu starkaste bland män, i åldersgruppen 50 - 64 år, i arbetarklassen, i LO-grupperna, på landsbygden och i Skåne, till och med bland företagare. Också Moderaterna har tappat mycket till SD.

Men i ett avseende har Stefan Löfven lyckats bortom alla förväntningar och politisk tradition – han har lyckats behålla regeringsmakten trots dåliga valresultat, med hjälp av meningsmotståndare.

I poden Perspektiv Göteborg intervjuas statsvetarnestorn Sören Holmberg.

”Det är mycket enkelt, tycker jag, att tolka svensk politik just nu. Socialdemokratin och vänstern måste göra det de gör, att stigmatisera och göra det oerhört svårt att samarbeta med Sverigedemokraterna. Om SD accepteras och blir en del av en större borgerlighet så kommer inte socialdemokraterna tillbaka till makten inom översebar framtid, tio, tjugo år kanske”, sa Sören Holmberg.

Han förutser också att det blir samma lösning i Sverige som i Danmark, Norge och Finland – att borgerligheten kommer att samarbeta med SD på ett eller annat sätt eftersom de borgerliga, om man räknar in SD i blocket, har haft en majoritet ganska länge i opinionen och i riksdagen.

Sören Holmberg menar också att det är en oerhörd framgång för Stefan Löfven att han lyckats locka över C och L till sin sida. Och han är beroende av att de inte går tillbaka, för då riskerar Socialdemokraterna samma utveckling som i ute i Europa, där socialdemokratin "håller på att implodera i land efter land".

Januariöverenskommelsens tillskyndare på ledarsidor och i politiken ser det på ett annat sätt. De tycks mena att det finns en politisk mitt, ett politikens centrum, där Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna skapat ett antirasistiskt, antipopulistiskt, antinationalistiskt mittenblock med ett slags liberal intresse- och värdegemenskap. Den traditionella vänster/högerskalan kapas i det resonemanget strax vänster om mitten och den svenska politikens värld blir en kamp mellan onda och goda värderingar, mellan ett högerblock (med politikens Hin Håle Jimmie Åkesson i centrum) och den goda mitten.

I denna besvärjelse, i denna bild försöker JÖK:ens hard core-försvarare klämma in verkligheten.

Men verkligheten har en märklig förmåga att gå sin egen väg. Och i den verkligheten lever väljarna, som i Sverige fortfarande är ideologiskt förankrade och befinner sig någonstans på vänster/högerskalan.

En majoritet av väljarna står till höger om ett mittenstreck. På den andra sidan befinner sig den politiska vänstern, olika starkt socialistiska. Mellan dessa båda sidor skiljer sig samhällssynen och de politiska lösningarna avsevärt. Det måste förr eller senare få ett genomslag i regeringsfrågan.

Åter till Perspektiv Göteborg och Sören Holmberg, som svarar på frågan vad vi kan lära oss av Danmark och Norge. Holmberg pekar på att både i Norge och Danmark har SD:s motsvarigheter stannat upp eller gått tillbaka kraftigt. Kanske skulle samma sak hända i Sverige om SD togs på allvar, bjöds in i finrummet, ingick i regering eller i samarbeten eller blev inbjudna till överenskommelser. Då skulle de inte kunna "ta på sig offerkoftan som de gör hela tiden nu". Eller rida på missnöjet med politiken och säga "vi är inte medskyldiga", resonerade Sören Holmberg.

Så är det med stor sannolikhet. Att ta ansvar, kompromissa och ingå i kommittéer och nämnder skulle sannolikt innebära att Sverigedemokraterna inte skulle kunna profilera sig som utanför och som det ledande oppositionspartiet. Det är troligen ett effektivare sätt att motarbeta en meningsmotståndare. Och ett mer demokratiskt sätt att bemöta de dryga 20 procent som sympatiserar med SD.