Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/18

Jan Jörnmark: Jan Jörnmark: Debaclet på Heden avslöjar Got Event

Vanvården av Heden är en del i ett större mönster där det kommunala bolaget Got Event visar vilka djupa problem det dras med.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästskribenter representerar ett bredare politiskt spektrum.

Med tanke på vilken katastrof häst-EM utvecklats till har förhållandevis lite skrivits om det. Men eftersom jag är optimist tänker jag att vi i efterhand kommer att kunna sätta invigningen den 21 augusti som dagen när bäst före stämpeln till sist löpte ut för inte mindre än två göteborgska surdegar. 

Två månader efter det datumet vet vi inte bara att Dennis Anderssons vision från våren 2006 om ett ”konstgräs-Heden för alla” genomfördes nästan fullt ut. Vi vet också att häst EM blev det första tillfället när visionen prövades mot verkligheten. 

Resultatet blev en katastrof som ingen kunnat föreställa sig. När jag går runt och tittar på Heden nu i oktober kommer jag att tänka på hur det brukar se ut efter konkurser på övergivna pappersbruk i bortglömda delar av Småland eller Värmland. Det eventuella turister får se idag kan bara beskrivas som förfärligt. 

Den gamla grus-Heden hade däremot hållit för hästarna. Det robusta gruset hade också klarat att bära de maskiner som varje kväll jämnade ut de dyra makadamblandningar som behövdes för att hålla konstgräsplanerna i hov-vänligt skick. 

Istället förstördes det känsliga konstgräset och i slutet av oktober såg Heden värre ut än den gjorde när skadorna blev synliga. Vintern kommer inte att göra den fräschare och när sedan ruschen bryter ut för att återställa allt i tid till cuperna har sannolikt ingen en aning om var kostnaderna till slut hamnar. 

Facit av det som hände står dock klart. Förverkligandet av ”Konstgräs till alla” ledde till den absoluta motsatsen. Användningsområdena för de största ytorna är nu begränsade till bollsporter. Den flexibilitet som ytan faktiskt erbjöd tidigare är borta. Frågan som på allvar behöver diskuteras är om vi har råd att både begränsa Göteborgs stadsutvecklingsmöjligheter och roll som evenemangscentrum för att hålla igång ett par bollcuper i början av juli varje år.

Den urholkade rollen som evenemangscentrum är en frågeställning som direkt leder till det andra bäst före datum som passerades i augusti. Got Event och deras arenor har jag skrivit om många gånger och senast blev jag till och med bemött av en styrelseledamot som menade att bolaget var vinstrikt och välkonsoliderat. 

När nu Got Event någon månad senare både upprättat kontrollbalansräkning och skakas av flera upphandlingsskandaler är det rimligen dags att lyfta diskussionen en bit längre än så. 

Enligt konventionella räknesätt har de årliga underskotten uppgått till drygt 1300 miljoner kronor sedan 2005, vilket fått täckas via koncernbidrag. Var vi hamnar i år vet ingen, men ska koncernen överleva krävs både de vanliga koncernbidragen plus extraordinära insatser. Kanske hamnar vi i storleksordningen en kvarts miljard, vilket motsvarar normalhyrorna för cirka 30 000 allmännyttiga trerumslägenheter under en månad. 

Det goda med det som hände på Heden i augusti var ändå att det obarmhärtigt exponerade alla bolagets svaga sidor. Kostnadsbedömningar drog iväg på ett okontrollerat sätt redan under vintern och sedan skenade alla tänkbara upphandlingar och utgifter vidare utan någon kontroll överhuvudtaget. Resultatet ser vi i en söndertrasad hed och ett bolag som skakas av skandal efter skandal. 

Under tiden som allt detta pågår rullar ett par evighetsutredningar vidare om var staden eventuellt ska förlägga en ny arena och vad som bör göras med Heden. De kommer gång efter annan att lägga förslag som visar sig omöjliga att genomföra därför att varje enskild markplätt redan är vigd åt antingen fotboll eller någon av Got Events förlustbringande verksamheter. 

Det logiska resultatet av de episka misslyckandena blir samma som jag skrivit många gånger förut: vi måste så bitarna tillsammans. Utred Heden, fotbollen, arenorna och Got Event som en helhet. 

Gör man det är jag övertygad om att man bör lägga en ny effektiv arena för ishockey och stora events på Heden, varefter hela området längs Skånegatan kan röjas av och förvandlas till den levande blandstad som Göteborg är i intensivt behov av. Funderar man vad alternativet är finns hålen redan till beskådan på Heden.