Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Jönsson Bild: Olof Ohlsson
Henrik Jönsson Bild: Olof Ohlsson

”Jag vill bidra med frihetligt sinnade perspektiv”

Entreprenören Henrik Jönsson är en av ledarsidans nya gästkolumnister. Ledarredaktionen passade på att ställa några frågor i samband med hans första kolumn.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

Hej Henrik och välkommen som gästkolumnist! Vem är du?

– Tack! Jag är en entusiastisk serie-entreprenör inom IT, som ibland beskriver mig själv som en fiskalt konservativ libertarian.

Du har under en tid på Youtube sänt intervjuer, kommentarer och analyser av det politiska läget. Tycker du att äldre medier hamnat efter i det här mediet?

– Jag vill undvika en så svartvit uppdelning, men generellt tycker jag att regeln verkar gälla som säger att ju äldre och större en organisation är, desto långsammare sker anpassningen till nya förutsättningar. På grund av detta har många etablerade medier lämnat efterfrågade nischer helt fria inom både rörligt och long-form content, och det är där jag i rollen som samhällsengagerad entreprenör funnit ett intressant utrymme att kommunicera frihetliga idéer.

I grunden är du företagare och entreprenör. Samtidigt är du ute i den politiska debatten ofta. Hur kommer det sig att så pass få från det privata näringslivet väljer att ta steget du har gjort?

– Min gissning är att borgerligt sinnade företagsledare länge varit rädda att offentliga politiska ställningstaganden ska skada verksamhetens affärsmässiga intressen. Detta har aldrig varit något problem för vänstern, som i alla tider tenderat att marknadsföra sina verksamheter genom just ideologiska ställningstaganden. Jag skönjer dock nu en större efterfrågan på ideologiskt och politiskt mer frispråkiga företag och företagsledare även på högersidan. Kanske är jag en "early adopter" av just denna strömning?

Vad kan läsarna förvänta sig av dina texter?

– Jag hoppas kunna bidra med frihetligt sinnade perspektiv direkt från det aktiva näringslivet, kryddade med en del populärkulturella referenser, humor och – förhoppningsvis – lite nyfiken intellektuell hederlighet.

Läs Henrik Jönssons första gästkolumn här .