Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/12

Jan Jörnmark: Jörnmark: Det är inte bara Göteborg som har problem med åldrande arenor

Gästkrönika: Olympiastadion i München kan liknas vid Nya Ullevi i Göteborg.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästskribenter representerar ett bredare politiskt spektrum.

Ullevifrågan fortsätter att debatteras och för att få perspektiv på situationen började jag i våras leta efter paralleller. I München hittade jag till sist det jag sökte, för där hade Bayern Münchens legendariske president Franz Beckenbauer redan 1997 insett det som lite senare alla kontinentens klubbar skulle förstå. När han reste i Europa och USA såg han en ny stadiongeneration med stora effektiva restauranger och jättelika lyxboxar för företag. München behövde alltså en ny arena som minst kunde fördubbla intäkterna, för den gamla höll på att bli hopplöst omodern.

Det var ett beslut som skulle visa sig besvärligt att genomföra, för olympiastadion i München är inte vilken arena som helst. Tvärtom är den ett av de mest imponerande monument vi har över den kombination av optimism och jämlikhet som präglade Europas efterkrigsdecennier. Det transparanta taket som skulle demonstrera hur det nya Tyskland brutit med Berlinolympiadens ideal är fantastiskt – men det täcker bara hälften av sittplatserna, som erbjuder samma primitiva komfort till alla. Hedersläktarna och teknikutrymmena som 1972 räckte för en olympiad duger nuförtiden knappast åt ett topplag i hockeyallsvenskan.

Den tunga symboliken väckte liv i en upprörd opinion som menade att klubben på ett hänsynslöst sätt ville överge ”Förbundsrepublikens viktigaste byggnad”. Därför försökte stans politiker på alla sätt behålla fotbollen i olympiastadion, men kombinationen av monumentalitet och nostalgi var ett hopplöst hinder. I flera år lades det stora pengar på att ta fram luxuösa ombyggnadsalternativ, men eftersom arenan hade den högsta graden av antikvariskt skydd stoppades alla nya idéer. Beckenbauer sammanfattade situationen på ett drastiskt sätt. ”Am besten ist, wir sprengen das stadion einfach weg.” Kulturskyddet fanns det också ett sätt att komma runt: ”Es wird sich doch ein Terrorist finden, der für uns die Aufgabe erledigen kann”.

I det läget togs det fram tre förslag på platser där man kunde bygga nytt. När protester hotade att stoppa även dessa blev risken för att München skulle mista både sitt berömda fotbollslag och chansen att arrangera matcher i VM 2006 uppenbar. Det tvingade slutligen fram både ett beslut och en folkomröstning om den nya arenan, som sedan anlades i ett helt nytt läge i stans norra del. Där gick bygget snabbt och efter några år flyttade lagen till den ståtliga Allianz Arena.

Efter det har Olympiastadion blivit stående på samma sätt som Nya Ullevi. Den har blivit en arena som används för konserter, motorshower och för storbildsskärmar när Tyskland spelar viktiga matcher i VM. De nya användningsområdena gjorde att hela planen asfalterades och belades med konstgräs för några år sedan. För att i någon mån rädda ekonomin kan man till och med gå boulderkurser och sedan klättra upp på det berömda taket, men det växande underhållsbehovet och låga kapacitetsutnyttjandet tvingade ändå politikerna att ta ställning till flera upprustningsförslag föra året. Det billigaste var att behålla skalet och göra arenan till ett museum, men eftersom München är en rik stad bestämde man sig för en totalrenovering, som enligt de sista beräkningarna kommer att kosta 79 miljoner euro.

För den arenautredning som ska starta i höst finns det flera anledningar att se på det som hände i München. För det första känner man igen låsningarna som uppstår när man binder sig vid en plats i stället för att utgå från den mest funktionella lösningen. Båda städerna har dessutom åldrande arenor som bara kan användas vid begränsade tillfällen, men tyskarnas stora fördelar gör också våra handikapp mer tydliga: de har även en supermodern arena och staden är så stor att den problemfritt sväljer tiotusentals besökare. Vi saknar däremot en bra ny arena, har en svag kommunal ekonomi och svårt att klara de stora evenemangen kapacitetsmässigt samtidigt som de riskerar att tränga undan vanliga turister.

Rimligen är det faktorer som borde väga tungt när det nya arenabeslutet tas.