Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail: Jättesatsningar på integration har prövats tidigare, Liberalerna

Att fler nyanlända ska komma i kontakt med det svenska samhälle bör vara Liberalernas huvudsakliga mål med integrationspolitiken.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Liberalerna vill inte ha några utsatta områden i Sverige 2030. Det är ett ambitiöst mål som Liberalerna tagit sig an, helt i linje med partiets tidigare engagemang i integrationsfrågorna under tidigt 00-tal.

Sverige lider av stora integrationsproblem och de utsatta områdena som Liberalerna vill ha bort är många. Polisen betecknar 60 områden i Sverige som utsatta, det är bostadsområden med låg socioekonomisk status och där brottsligheten är påtaglig.

Inför de kommande förhandlingarna om höstbudgeten lanserade därför Liberalerna häromdagen förslaget om att två miljarder kronor årligen ska satsas på utsatta områden. Förslagen är en del av partiets så kallade förortslyft. Det handlar om riktade satsningar på lärare i utsatta områden, att höja språkkompetensen hos förskolepersonal, förbättra den fysiska miljön och minska trångboddheten. Det är lovvärda initiativ, inte minst partiets språkfokus på förskolan för att säkerställa att barn möter vuxna med goda svenskkunskaper.

Men som Upsala Nya Tidnings politiska chefredaktör Sakine Madon påtalade har inte utsatta områden lidit någon större brist på statliga integrationspengar. Genom åren har såväl röda som blåa regeringar strösslat skattepengar över förorten i förhoppningen om att den negativa utvecklingen ska vända. Men för varje år som har gått har integrationsskulden ökat i takt med de senaste decenniernas stora invandring till Sverige.

Regeringen Löfven har till och med inrättat en ny myndighet, Delegation mot segregation, för att komma till bukt med utanförskapet. Att det kommer ge någon effekt för socioekonomiskt utsatta områden kan man ställa sig en smula skeptisk till.

Det är lätt att politikernas svar på Sveriges misslyckade integration kokas ned till frågan om resurser. Bara det satsas är allt möjligt! Egentligen signalerar det bara att politikerna tror att staten bäst sköter integrationen. Liberalerna bör undvika den fällan. För är det verkligen statliga integrationspengar och kommunala integrationsprojekt som legat bakom invandrares lyckade etablering i det svenska samhället?

Det är snarare i mötet med andra svenskar som integration faktiskt skapas. På arbetsplatsen. I klassrummet. På fritiden. Inga statliga projekt i världen kan slå det vardagliga mötet med andra svenskar ur majoritetsbefolkningen.

Hur vi ska möjliggöra att fler nyanlända kommer i kontakt med det svenska samhälle bör vara Liberalernas huvudsakliga bekymmer i arbetet för en välfungerande integration. Inte hur stor andel av statsbudgeten som ska gå till diverse lyft.