Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Charlotte Kalla, en av de bästa svenska skidåkarna genom tiderna. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix Bild: Stian Lysberg Solum

Karin Pihl: Jämställdheten blir inte bättre för att vi slutar prata om kvinnor

Bör kvinnor och män tävla i sport på lika villkor? Det låter som en bra idé. Men i praktiken skulle blandade tävlingar bli mycket orättvisa. Könskategorierna upphör inte att existera för att vi slutar använda orden "kvinna" och "man".

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Är det diskriminering att kvinnor och män inte tävlar tillsammans i OS och fotbolls-VM? Det anser Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi. I en debattartikel i DN går han till storms mot alla former av könsuppdelning (3/12). Han anser att idrottsrörelsen bör fasa ut kategoriseringen av män och kvinnor i sporten. På samma sätt bör forskare inte tala om män och kvinnor, utan om kromosomuppsättningar och testosteronnivåer.

Offentligheten ska också rensas från könsseparation. Herr- och damtoaletter och könsuppdelade omklädningsrum bör inte finnas, anser filosofen. Han skriver att kategorierna i sig verkar diskriminerande.

Tännsjö medger förvisso att vi behöver systematisera för att vardagen ska rulla på. Ibland tar vi fel – men det är ofrånkomligt. Han menar ändå att staten och andra institutioner bör gå i bräschen och sluta att kategorisera människor efter kön. Då skulle Sverige bättre leva upp till FN:s deklaration om att könsdiskriminering mot kvinnor ska avskaffas.

Visst kan det i teorin vara svårt att avgöra om en person är en man och en kvinna. Rent biologiskt kan man definiera en kvinna som en person som har förmåga att föda barn. Men alla kvinnor kan inte det.

Kromosomuppsättning är en annan definition. Kön innefattar också sociala aspekter om vad som anses vara ett manligt respektive kvinnligt beteende, och upplevd könstillhörighet. Vissa människor anser att de varken är det ena eller andra.

Men Tännsjö har ändå fel. Att det inte alltid går att dra skarpa linjer mellan kategorier betyder inte att kategorierna som koncept inte ”finns”. För att illustrera poängen kan vi ta ett exempel: Ibland är det svårt att dra en gräns mellan vad som är en soppa och vad som är en gryta. En mycket vattning

gryta kan klassas som en soppa, och vice versa. Men att det inte finns någon skarp gräns mellan respektive maträtt innebär inte att dessa maträtter inte finns. Det betyder inte att alla restauranger bör stryka ”soppa” och ”gryta” ur sina menyer.

Så är det med nästan alla kategorier. Är det sommar eller höst i september? Kan vara svårt att avgöra när solen fortfarande värmer samtidigt som man känner ett stråk av kyla i luften. Det innebär inte att årstiderna måste avskaffas.

Tännsjös förslag är att vi i stället för att kategorisera människor utifrån kön ska låta idrottsstjärnorna tävla utefter uppmätta testosteronnivåer och fysisk muskelstyrka. Men det innebär ju bara att man har skapat nya kategorier – en för de med låg testosteronhalt och en för de med en högre halt – vilket dessutom är misstänkt likt den gamla uppdelningen baserad på kön.

Kvinnor slutar ju inte att existera bara för att man tar bort ordet "kvinna". Det enda man har uppnått är att skapa förvirring. Behovet av ett begrepp för den stora majoriteten av alla människor som har två X-kromosomer och en högre halt av östrogen kommer att bestå. Grupperna kommer att formas naturligt, eftersom de finns i verkligheten.

De personer som inte kan eller vill kategoriseras enligt detta mönster ska så klart inte diskrimineras i samhället, men det förändrar inte det faktum att kategorin på det stora hela finns, även om man slutar prata om den som grupp.

Förslag som säger sig värna kvinnor genom att på olika sätt upplösa kvinnor som koncept slår ofta fel. Feministisk politik kan inte haka upp sig på teoretiska diskussioner utan måste ta hänsyn till vad kvinnor efterfrågar. De flesta kvinnor vill inte att det ska komma in karlar i duschen på Friskis & Svettis. En jämställdhetspolitik som faktiskt bryr sig om kvinnor måste respektera det.