Bawar Ismail: Ismail: Visst bryr sig högern om förorten

Ledarkrönika: Vänstern vill måla upp bilden av en borgerlighet som bara låtsas att de bryr sig om invånarna i förorten.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det är något som händer med vänstern när borgerliga politiker besöker röda stadsdelar eller utsatta förorter. Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg irriterar sig exempelvis på att Alliansens partiledare besökt Stockholmsförorten Husby: ”De pratade inte med människorna som bor där utan använde stadsdelen som en slags filmkuliss för tuffa förslag om hårdare straff och fler poliser. Bildspråket var som om en ockuperande armé intog gatorna” (Aftonbladet 6/6).

Bakgrunden är denna: Alliansens partiledare samtalade med polisen i Husby och presenterade några förslag för att stärka tryggheten i utsatta områden. Ett självklart svar på den senaste tidens våld och stenkastning i svenska förorter. 

Detta gav alltså Aftonbladets Lindberg "ockupationsvibbar". När oppositionens fyra partiledare försöker formulera svar på allvarliga samhällsfrågor svarar landets främsta socialdemokratiska ledarsida med närmast hysteriska överdrifter.

Även regeringen uppvisade viss irritation över Alliansens besök i förorten. ”Ett foto säger mer än tusen ord”, skrev socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på Twitter och lade upp två bilder. En föreställandes Alliansledarna i samtal med polisen i Husby, och en bild som sägs vara från Akalla där Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin tar ett gruppfoto med en massa glada invånare.

Taktiken är enkel. Vänstern vill måla upp bilden av en borgerlighet som bara låtsas att de bryr sig om invånarna i förorten. Som Aftonbladets Lindberg skriver: ”Husbyborna reducerades till statister i ett utspel riktat till borgerliga kärnväljare i Lidingö, Täby och Danderyd” (6/6). Högerpolitiker som vill skapa trygghet i förorten ska alltså misstänkliggöras. Greppet är tarvligt och säger en hel del om Lindberg som, i stället för att diskutera sakpolitik, inte når längre än att kommentera taktik och retorik. 

Alldeles för länge har våldsamma gäng fått härja i utanförskapsområden. Stenkastare hindrar polis och räddningstjänst från att göra sitt jobb. Utländska journalister har jagats bort av ungdomsgäng. Och tänk bara på hur de våldsamma gängen dagligen förpestar livet för de hårt arbetande människorna i dessa områden. 

I ett sådant läge är det självklart att Alliansen bör föreslå åtgärder för att skapa trygghet i våldsutsatta områden. Vänstern kan försöka svartmåla högern bäst de vill. Men när det väl gäller kommer förortens hårt arbetande invånare att vända sig till de politiker som vill få ett slut på våldet.