Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail: Ismail: Väljarna behöver besked före 2018, Alliansen!

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Under onsdagen meddelande de fyra borgerliga partisekreterarna att Alliansen kommer att gå till val på ett gemensamt valmanifest 2018 (DN Debatt 30/3). Det är ett beslut behäftat med problem.

Å ena sidan missar Alliansen chansen att låta de enskilda partierna profilera sig under valrörelsen, å andra sidan kan för mycket profilering framställa oenigheten i vissa principiella frågor som större än på länge. Tiden fram till valet bör därför läggas på idéutveckling, och inte minst på hur de enskilda partiernas politik ska vävas samma.

Centerpartiet har exempelvis riktat stark kritik mot den S-styrda regeringens migrationspolitik, åtstramningar som tvärtom har välkomnats av de övriga borgerliga partierna. Ett utarbetat valmanifest skulle kunna innehålla förslag och löften som strider mot Centerpartiets invandringspolitik. Hur ska centerpartisterna förklara det i valstugorna?

Utan ett gemensamt valmanifest skulle sådana svårigheter utmanövreras, likt Socialdemokraterna gjorde under valet 2014. De flesta förstod att Stefan Löfven förmodligen skulle ingå i regering med Miljöpartiet, men trots det valde de två partierna att gå till val ensamma och utan gemensamma löften. Det gav partierna fria händer under valrörelsen.

Men exemplet Socialdemokraterna visar även på behovet av att koalitionspartners kommer överens i förväg om politiken, annars kan djupa sprickor i samarbetet uppstå längre fram. Stefan Löfvens regering har drabbats av kris efter kris, och Miljöpartiet har öppet deklarerat att de är oense med sin regeringspartner om den förda politiken på flera punkter. Regeringen saknar all form av handlingskraft vilket återspeglas i opinionen.

Kanske hade detta kunnat undvikas om Socialdemokraterna och Miljöpartiet på förhand kommit överens om vad de ville uppnå i regeringsställning? Förutsägbarheten var en av styrkorna i Allianssamarbetet och ett av de viktigaste skälen till Alliansens födelse 2006 när man ville visa att de fyra partierna kunde komma överens om vad de vill göra och hur det skulle göras.

Ett gemensamt valmanifest inför valet 2018 är med andra ord nödvändigt och välkommet. Med den rådande flyktingkrisen är det klokt att låta väljarna på förhand få reda på om det är Moderaternas eller Centerpartiets politik som kommer att ligga till grund för den nya regeringens migrationspolitik. På så vis kan de misstag som präglat bilden av samarbetsregeringen Löfven undvikas.